Hoppa till huvudinnehåll

Regeringsförhandlingarna bröt samman - tyskt nyval hotar

Angela Merkel håller presskonferens efter att regeringsförhandlingarna strandat. I bakgrunden CSU-ordföranden Horst Seehofer
Förbundskansler Angela Merkel håller presskonferens efter att regeringsförhandlingarna strandat. Angela Merkel håller presskonferens efter att regeringsförhandlingarna strandat. I bakgrunden CSU-ordföranden Horst Seehofer Angela Merkel,Tyskland

Den politiska krisen är ett faktum. Efter långa och svåra regeringssonderingar blev det i natt klart att Tyskland knappast kommer att få en regering bestående av kristdemokrater, liberaler och de gröna. Landet kan nu stå inför nyval.

Det var till slut liberalerna som valde att marschera ut och tacka för sig.

– Det är bättre att inte regera alls, än att regera på fel sätt, konstaterade liberalernas ordförande Christian Lindner och han talade om bristande förtroende de inblandade partierna emellan.

De tyska liberalernas ordförande Christian Lindner efter att regeringsförhandlingarna brutit samman.
Christian Lindner De tyska liberalernas ordförande Christian Lindner efter att regeringsförhandlingarna brutit samman. Bild: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA Christian Lindner,Tyskland

Inte ens tre extra förhandlingsdagar och till slut svåra diskussioner fram till midnatt kunde föra kristdemokrater, liberaler och gröna samman.

I första hand var det flyktingpolitiken som skiljde partierna åt. Där kristdemokrater och liberaler var inne på en mer restriktiv linje, ville de gröna in i det sista ha bort de nu gällande skärpta reglerna för familjeåterföreningar.

Också åsiktsskillnaderna gällande klimat- och finanspolitiken ska ha bidragit till att fyra veckor av sonderingssamtal nu rinner ut i sanden.
Under natten betonade ändå såväl kristdemokrater som gröna att man stod mycket nära en lösning.

Från grönt håll heter det att det framför allt var liberalerna som under de sista diskussionerna saknade vilja att kompromissa.

Merkel utan alternativ

Tyskland står sedan midnatt i något av en politisk kris och ingen kan i det här skedet säga hur det egentligen kommer att gå vidare.

Förbundskansler Angela Merkel betonar att hon och hennes parti kommer att ta ansvar för landet också i politiskt oklara tider.

Angela Merkel omgiven av CSU-politiker på en pressträff efter att regeringsförhandlingarna brutit samman.
Angela Merkel omgiven av CSU-politiker på en pressträff efter att regeringsförhandlingarna brutit samman. Angela Merkel omgiven av CSU-politiker på en pressträff efter att regeringsförhandlingarna brutit samman. Bild: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA Tyskland,Horst Seehofer,Angela Merkel,Alexander Dobrindt,Volker Bouffier,Andreas Scheuer

Öppet är ändå hur försvagad Merkel nu kommer ut ur de misslyckade samtalen och vilka alternativ hon egentligen har.

De kvarstående regeringsalternativen är nämligen inte värst många. Det är knappast sannolikt att Merkel skulle försöka sig på att bilda en minoritetsregering tillsammans med liberalerna.

En fortsatt koalition med socialdemokraterna är i det här skedet också allt annat än sannolik, då socialdemokraterna ända sedan valet har betonat att man inte på nytt kommer att regera tillsammans med kristdemokraterna.

Återstår i så fall nyval, som i första han förväntas gagna det högerpopulistiska AfD.