Hoppa till huvudinnehåll

Studie: D-vitamintillskott förebygger inte många sjukdomar

D-vitamintabletter.
D-vitamintabletter. Bild: Yle/Jessica Edén D-vitamin,webbdoktorn

I synnerhet om vintern är det viktigt att få i sig tillräckligt med D-vitamin. En ny studie visar ändå att vitamintillskott inte förebygger sjukdomar i någon större mån.

Enligt analysen kan D-vitamintillskott vara till viss hjälp mot infektioner i andningsvägarna och mot astmaanfall. Eventuell kan de också förlänga livslängden för äldre och medelålders personer.

Men inget tyder på att vitamintillskotten minskar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, fetma, tuberkulos, depression eller problem under graviditeten. Inte heller verkar de ha inverkan på muskelverksamheten eller på godartade svulster (adenom) i tjock- eller ändtarmen.

Finns i fisk och mjölkprodukter

Resultaten från analysen bekräftar i stort sett tidigare forskning i ämnet. Observationerna stärker teorin att brist på D-vitamin i de flesta fall inte är sjukdomens orsak, utan en följd av den.

Analysen, som presenteras av den medicinska nyhetstjänsten Duodecim, grundar sig på tidigare forskning utförd under åren 2013-2017. Sammanlagt granskas 35 metaanalyser och 202 kliniska undersökningar.

Många finländare får i sig alltför lite D-vitamin, framför allt om hösten och vintern, och kan därför behöva vitamintillskott. Brist på D-vitamin kan vålla bland annat benskörhet.

D-vitamin finns i exempelvis fisk och mjölkprodukter, och som tillsats i margarin och andra matfetter. Enligt finländska rekommendationer borde barn och vuxna få i sig minst 10 mikrogram D-vitamin om dagen, och 75-åringar och äldre minst 25 mikrogram.