Hoppa till huvudinnehåll

Total förvirring i Zimbabwe efter Mugabes vägran att avgå - vad vill generalerna egentligen?

Besvikna reaktioner i baren på Harare Sports Club där människor följde med Mugabes tv-tal på söndag kväll.
Besvikna reaktioner i baren på Harare Sports Club där människor följde med Mugabes tv-tal på söndag kväll. Besvikna reaktioner i baren på Harare Sports Club där människor följde med Mugabes tv-tal på söndag kväll. Bild: AFP / Lehtikuva Zimbabwe

Alla hade väntat sig ett avgångsbesked då Robert Mugabe höll sitt tv-tal på söndag kväll. Så blev det inte. Omgiven av generaler höll han istället ett långt svamligt tal där det framgick att han tänker leda Zanu-PF:s partikongress i december.

Partistyrelsen för Mugabes eget maktparti Zanu-PF har hotat inleda riksrättsförfarande mot Mugabe om han inte avgår från presidentposten senast klockan 12 idag.

Robert Mugabe i tidningsrubrik.
Arrogant Mugabe struntar i att partiet har avskedat honom. Robert Mugabe i tidningsrubrik. Bild: Reuters tv Zimbabwe,Robert Mugabe,tidningar,Zanu-PF,maktskiften

På söndagen gav Zanu-PF sparken åt Mugabe från partiledarposten och hans äregiriga hustru Grace Mugabe uteslöts ur partiet på livstid.

Centralkommittén utsåg också den avsatte vice presidenten Emmerson Mnangagwa till partiordförande åtminstone fram till partikongressen. Dessutom föreslogs han som partiets presidentkandidat.

I det tv-tal som Mugabe höll på söndag kväll lät han som om de här nyheterna inte nått honom överhuvudtaget. Han lät som om det är självklart att han fortsätter att leda partiet och landet - åtminstone fram till Zanu-PF:s kongress i december.

Att Mugabe biter sig fast vid makten in i det sista är inte så förvånande, men det som förvirrade politiska bedömare efter tv-talet var militärens roll.

De flesta tror att Mugabes tal - åtminstone till stora delar - var dikterat av generalerna.

Om inte Mugabe hoppade över avgörande delar i talet så måste arméledningen ha gett sin välsignelse åt skeendet.

Militären har gjort sitt och nu är det politikernas tur?

Flera bedömare tror att militären nu vill rentvå sitt eget agerande och se till att det militärövertagande som skedde natten till onsdagen förra veckan inte kan tolkas som en militärkupp.

Militären låter alltså nu politikerna ta vid i den "operation" som arméledningen själv inledde.

Sveriges radios korrespondent, Samuel Larsson, citerar zimbabwiska bedömare som tror att militären kan ha nått sitt viktigaste mål genom att de har lyckats spela ut Mugabes hustru Grace Mugabe och den falang som stödde henne som efterträdare till 93-åringen.

Riksrättsförfarandet kan inledas på tisdag

Efter att Mugabe avslutat sitt tv-tal uttryckte också ledare för Zanu-PF stor förvåning.

- Talet var överraskande. Det var inte i linje med vad vi hade väntat oss. Vi hade förstått att han skulle avgå för att undvika en pinsam riksrättsprocess, sade Lovemore Matuke som leder Zanu-PF i parlamentet.

Åtminstone ännu på söndag kväll höll Matuke fast vid att riksrättsprocessen mot Mugabe kommer att inledas i parlamentet på tisdagen om han inte avgått före det.

Det krävs två tredjedelars majoritet i parlamentets bägge kamrar för att väcka riksrättsåtal mot Mugabe.

Både militärledningen och den inflytelserika organisationen för landets krigsveteraner väntas hålla presskonferenser ännu på måndag förmiddag.

Källor: AFP, Reuters, The Guardian, Sveriges radio

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes