Hoppa till huvudinnehåll

Trump deklarerar Nordkorea som en stat som stöder terrorism

USA:s president Donald Trump vid ett kabinettmöte i Vita huset
USA:s president Donald Trump vid ett kabinettmöte i Vita huset Bild: KEVIN DIETSCH / POOL/EPA-EFE Donald Trump,USA,president (företagsledare)

Förhållandet mellan USA och Nordkorea skärps ytterligare. USA:s president Donald Trump har lagt tillbaka Nordkorea på listan över länder som USA anser att stöder terrorism.

På listan finns redan Iran, Sudan och Syrien.

Nordkorea plockades bort från listan år 2008, i ett drag att försöka uppmuntra landet att avbryta sitt kärnvapenprogram.

Enligt nyhetsbyrån AP har Trumps administration tvistat i flera månader om beslutet, för en del tjänstemän anser inte att Nordkorea uppfyller kriterierna för att vara på listan.

- Det borde ha skett för länge sedan, det borde ha skett för länge sedan, sade Trump inför ett kabinettsmöte i Vita huset.

Nordkorea är redan belagt med en samling sanktioner både av USA och FN och att landet sätts in på listan över stater som finansierar terrorism tros inte har någon större ekonomisk betydelse.

Vill öka pressen på Nordkorea

Tjänstemän i USA ser det ändå som ett sätt att öka pressen på Pyongyang och speciellt på andra länder som kanske inte följer befintliga sanktioner.

Trump antydde också att USA kan ta i bruk ytterligare sanktioner för att förmå Nordkorea att ge upp sitt kärnvapenprogram.

Vita huset har deklarerat att man inte kommer att tolerera att den nordkoreanska regimen testar eller installerar långdistansrobotar som kan nå amerikanska städer med en kärnstridsspets.

Regimen i Nordkorea håller fast vid att de kommer att strunta i internationella sanktioner. Man kommer att fortsätta utveckla sin kapacitet att skydda sig mot en möjlig invasion från USA eller Sydkorea.

AFP, AP