Hoppa till huvudinnehåll

Tryckfelsnisse har varit framme i västmetron – första morgonen med rusningstrafik löpte smidigt

Text på digital skylt i metron.
Någon glömde ett -t i Idrottsparken då de svenska namnen skrevs in för att stå i de digitala tavlorna i västmetrotågen. Text på digital skylt i metron. Bild: Yle/Christoffer Gröhn Västmetron,metorn

Den som redan har hunnit åka med västmetron kanske har märkt att de svenska namnen på vissa av stationerna som står att läsa på de digitala skyltarna inne i tågen är något förvrängda. Första morgonen med rusningstrafik gick smidigt.

Idrottsparken saknar ett "t" och lyder under namnet Idrotsparken och stationen i Ängskulla heter plötsligt Ångskulla. Åtminstone om man får tro de digitala skyltarna inne i tågen.

På stationerna är namnen ändå rättstavade.

Elina Norrena, som är informationsdirektör vid Helsingfors stads trafikaffärsverk HST, säger att staden är medveten om problemet.

– Vi har noterat det här och kommer att rätta till det så snabbt som möjligt, säger Norrena.

Text på en digital skylt i metron.
Också Ängskulla station döptes om till Ångskulla. Text på en digital skylt i metron. Bild: Yle/Christoffer Gröhn Västmetron,Ängskulla,ängskulla station

Enligt Norrena har det bara kommit in enstaka responsmeddelanden om de felaktiga namnen.

– Jag vet int hur det här har kunnat hända, men vi beklagar det skedda, säger hon.

De totala kostnaderna för västmetron uppgick till 1,19 miljarder euro.

Första rusningen gick okej

Efter att västmetron gått felfritt under de första timmarna med passagerare ombord, uppstod en del problem under den tidiga lördagskvällen.

Måhända fanns det därför en och annan orolig resenär som begav sig för att för första gången prova metron i måndagens rusningstrafik.

Men metrotrafiken förlöpte problemfritt under morgonens rusning.

Hagalunds metrostation, ett metrotåg har stannat och passagerare går ut.
Västmetron öppnade för passagerare efter många om och men på lördagen 18.11. Hagalunds metrostation, ett metrotåg har stannat och passagerare går ut. Bild: Yle/Helena von Alfthan Västmetron,metrostationer,Hagalund, Esbo stad,hagalunds metrostation

Vid halv nio-tiden inträffade ett fel och tågen började gå enligt en oregelbunden tidtabell. Felet var korrigerat efter ett par timmar.

Totalt 36 tåg transporterade passagerare under rusningstiden. Metrotågen avgick med fem minuters mellanrum.

– Måndagsmorgonen var det första riktiga testet för västmetron, då den testades med flera turer. Allt fungerade fint också i rusningstrafik, säger vd:n för Helsingforsregionens Trafik, Suvi Rihtniemi, i ett pressmeddelande.

Läs mera:

Isac Elliot rekommenderar: Alla ska testa metron

Popartisten Isac Elliott var en av de kändisar som hade inbjudits till festligheterna när passagerartrafiken med västmetron körde igång lördagen den 18 november.

Läs också