Hoppa till huvudinnehåll

Al-Assad på blixtvisit hos Putin i Sotji - nu vill de börja koncentrera sig på den "politiska processen"

Rysslands president Vladimir Putin och Syriens president Bashar al-Assad under deras möte i Sochi på måndagen.
Rysslands president Vladimir Putin och Syriens president Bashar al-Assad under deras möte i Sotji på måndagen. Rysslands president Vladimir Putin och Syriens president Bashar al-Assad under deras möte i Sochi på måndagen. Vladimir Putin,Bashar al-Assad

Kreml avslöjade på tisdag morgon att Syriens president Bashar al-Assad besökte sin ryske kollega Vladimir Putin i Putins residens i Sotji, vid Svarta havet, på måndagen. De är överens om att kampen mot terrorismen i Syrien nu börjar vara på slutrakan.

Det här var andra gången al-Assad besökt Ryssland sedan inbördeskriget i Syrien började 2011.

Han besökte Putin i Kreml i oktober 2015 kort efter att Ryssland inledde sin militäroperation i Syrien till stöd för al-Assad.

Gårdagens möte i Sotji hölls inför ett Syrienmöte som Putin ska hålla i Sotji på onsdagen och dit han bjudit Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och Irans president Hassan Rouhani.

Medan Ryssland och Iran stött Assadregimen i Syrien så har Turkiet stött rebellstyrkor i landet.

Gratulationer och stor tacksamhet

Gårdagens möte i Sotji ska ha inletts med att Putin gratulerade al-Assad för framgångarna i kampen mot terrorismen i Syrien.

Al-Assad i sin tur ska ha tackat de ryska styrkorna för att den syriska staten räddats tack vare dem.

Han fick tillfälle att tacka ryska militärledare personligen, eftersom några av dem också deltog i en del av mötet i Sotji.

Vladimir Putin och Bashar al-Assad kramas i Putins residens i Sochi 20.11.2017.
Vladimir Putin och Bashar al-Assad kramas i Putins residens i Sochi 20.11.2017. Bild: AFP / Lehtikuva Vladimir Putin,Bashar al-Assad

- Vi har fortfarande en lång väg kvar innan vi når en fullständig seger över terroristerna. Men vad gäller vårt gemensamma arbete för att bekämpa terrorismen på syriskt territorium, så börjar den här militäroperationen verkligen vara avslutad, sade Putin till Assad enligt rysk tv.

Enligt Kreml uttryckte Putin sin förhoppning om att militäroperationen i Syrien ska kunna avslutas inom en när framtid.

- Nu är det viktigaste, förstås, att övergå till de politiska frågorna och jag noterar med tillfredsställelse er beredskap att samarbeta med alla som vill ha fred och en lösning på konflikten, fortsatte Putin.

Enligt Putin var det just principerna för den här "politiska processen" som var det viktigaste ämnet vid Putins möte med al-Assad.

- Vi räknar med ryskt stöd för att säkerställa att utomstående spelare inte blandar sig i den politiska processen, sade al-Assad.

Al-Assads besök var en blixtvisit. Han tillbringade bara fyra timmar i Ryssland.

Källor: Reuters, Tass, AP