Hoppa till huvudinnehåll

Flagga hela natten för Finland 100 år - men se upp med belysningen!

Finlands flagga på blå himmel.
Den blåvita flaggan togs i bruk i maj 1918. Finlands flagga på blå himmel. Bild: Jukka Vaittinen Finlands flagga,Finland,Finland 100

Om ett par veckor fyller Finland 100 år, och jubileumsåret innebär förändringar också i våra flaggningsvanor.

Den blåvita flaggan får nu hissas upp redan klockan 18 på självständighetsdagsafton den 5 december och tas ner på självständighetsdagen senast klockan 22.

I Finland har det annars varit förbjudet att flagga i mörker. När vi i år firar 100 år gäller undantagsläge - men på ett villkor: belysningen måste vara i skick.

- Att flagga genom natten är endast tillåtet ifall flaggan kan lysas upp väl, så att det blåa är blått och det vita är vitt, säger inrikesministeriets kommunikationsdirektör Mika Mäkinen i en intervju för Yle Uutiset.

Med andra ord ska lamporna vara tillräckligt bra, så att den finländska flaggans heraldiska färger kan urskiljas.

- Varken gatubelysning eller bilens lyktor räcker som belysning. Det ska vara ordentliga lampor för att flaggan ska få vaja högt hela natten.

Utan lämplig belysning är det tillåtet att flagga under självständighetsdagen från klockan 8 på morgonen till 20 på kvällen.

Mika Mäkinen, inrikesministeriet.
Mika Mäkinen. Mika Mäkinen, inrikesministeriet. Inrikesministeriet

Vid stadshuset i Helsingfors ska flaggan vaja dygnet runt - i ett helt år

Också en annan exceptionell flaggning hänger samman med självständighetens jubileumsår.

Invid stadshuset vid kanten av Salutorget i Helsingfors kommer flaggan att hissas under självständighetsdagen - och tas inte ner på ett helt år, åtminstone förrän slutet av år 2018.

- Stadshuset och Salutorget är en särskilt värdefull och symbolisk plats, men där har inte Finlands flagga synts till, säger Mäkinen förundrat.

- Det är ju lite tokigt att den flagga man ser vid Södra hamnen i Helsingfors är den svenska ambassadens blågula flagga. Nu får vi dit en lite vackrare flagga.

Den finländska flaggan är nästan 100 år gammal. Den togs i bruk i maj 1918. Då Finland blev självständigt i december 1917 användes en flagga med vårt vapen på röd botten.

Det blåa korset på vit botten valde riksdagen bland annat för att det förenade Finland med de övriga Nordiska flaggorna, som alla har ett kors.

Ursprunglig artikel av Heidi Sullström / Yle Uutiset.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes