Hoppa till huvudinnehåll

Förbundspennan: FSG-festivalen 2020 arrangeras i Närpes

Baba Åkerberg
Baba Åkerberg. Baba Åkerberg Bild: Eva Persson baba åkerberg

Finlands Svenska Gymnastikförbunds gymnastikfester (FSG-festival) ordnas i regel vart fjärde år. Festivalen samlar gymnaster från hela Svenskfinland, från Karleby i norr till Lovisa i öster.

Varje förening som är medlem i FSG, har möjlighet att ansöka om att få arrangera festen. Vem som får äran att vara lokal arrangör för festen avgörs cirka tre år innan, och de tre följande åren är garanterat arbetsfyllda för arrangörsföreningen.

Den första gymnastikfesten arrangerades 1897 i Björneborg. Förbundsfesterna i sin nuvarande form fick sin början efter kriget genom gymnastikfesten i Jakobstad 1947.

Närpes Gymnastikklubb Artistica och Närpes Gymnastikförening står nu tillsammans som lokala arrangörer för FSG-festivalen i juni 2020! Gymnastikfesten har arrangerats tidigare i Närpes år 1983.

Massor av arbete

Vad krävs det då av en förening för att kunna och orka arrangera ett tredagarsevenemang med cirka 1500 gymnaster, ledare och observatörer, två till fyra galaföreställningar med knappa tusen åskådare per kväll, en huvudfest med 1000 gymnaster och kanske lika många åskådare, plus en massa annat därtill?

Jo, en väldig massa arbete, ett arrangörsteam som trivs ihop och som har energin att förverkliga och fullfölja projektet!

Arbetet börjar med att finna ramarna för festen. Var ska uppvisningsplatserna finnas, var ska det tränas? Hur ska bespisning och logi för 1500 gymnaster och ca 150 funktionärer ordnas? Behövs det transporter?

"Arbetet tar inte slut i första taget"

Andra frågor att fundera på är tilläggsprogram, festmarsch genom staden, försäljningsprodukter, sponsorer, marknadsföring… så småningom kommer också de mindre detaljerna med: utsmyckning, redskap, festlogo, tillstånd från myndigheter… Arbetet tar garanterat inte slut i första taget.

För att evenemanget ska vara lyckat och till belåtenhet för alla deltagare behövs publik, både på galor, fest, men också i stadsbilden, längs med gator och torg, där det även ordnas uteuppvisningar under festdagarna.

Viktigt för gymnaster och ledare är också att allt finns geografiskt nära. Dagarna blir hektiska med spring från övning till övning, och då tål inte maskineriet långa transportsträckor.

Stort projekt

Allt detta får gymnastikföreningarna i Närpes nu i utmaning. Det är ett stort projekt, men också ett projekt som kommer att ge arrangörerna mycket: samvaro, gemenskap, hårt arbete, men sedan då det är gjort, en stor lyckokänsla. Vi får önska Närpes lycka till i projektet!

Ett ännu större projekt inom gymnastikvärlden närmar sig också med stormsteg. Världsgymnaestradan, med gymnaster från hela världen, som också ordnas vart fjärde år. Gymnaestradan år 2015 arrangerades i Helsingfors. Nästa Världsgymnaestrada arrangeras i Dornbirn i Österrike 2019.

Baba Åkerberg
Verksamhetsledare
Finlands Svenska Gymnastikförbund

Läs också

Nyligen publicerat - Sport