Hoppa till huvudinnehåll

Fortsatt missnöje över bussförbindelser till Mattliden - en del barn får en kilometer extra att gå till skolan

Mattlidens skolcentrum
Mattlidens skolcentrum Bild: Yle/Helena von Alfthan Mattlidens skola,mattlidens skolcenter

Många bussar har tidigare stannat utanför skolan, men nu kommer de i stället att stanna vid Iso Omena och barnen blir tvungna att gå omkring en kilometer extra till skolan. Trots att föräldrar uttryckt missnöje i flera år.

För ett och ett halvt år sedan höll föräldraföreningen i Mattliden ett möte med representanter från Esbo stad och Helsingforsregionens trafik HRT.

Redan då var man missnöjda över att många bussar inte längre kommer att passera utanför skolan utan i stället stanna vid köpcentret Iso Omena.

Som respons till kritiken satte man in specialbussar under morgnarna för att underlätta skolskjutsarna, men för många familjer finns inte den här servicen att tillgå.

– För oss kommer det här att föra med sig en ordentlig försämring, säger Matz Rasmus som har två barn i Mattlidens skola.

Matz Rasmus
Matz Rasmus Matz Rasmus Bild: Yle / Petter Blomqvist Mattby

Familjen bor i Olars, och barnen har tidigare kunnat åka buss i princip från dörr till dörr på morgonen. Från och med årsskiftet försvinner den här möjligheten.

– Det leder till att vi kommer att behöva mer tid på morgonen för att barnen ska kunna ta sig till skolan, och i en barnfamilj finns det inte mycket extra tid att tillgå. Vi har nu väldigt fungerande kollektivtrafik och det kommer att bli en klar försämring, säger Rasmus.

Orealistisk planering

Michaela Ramm-Schmidt är aktiv inom föräldraföreningen vid Mattlidens skola.

Hennes barn hör till dem som har nytta av de extrainsatta bussarna men hon får ofta ta del av kritik föräldrar vill föra fram till Esbo stad och HRT.

– Det kommer ännu mycket kritik, för det finns ännu stora luckor. I till exempel Olars finns det barn som har tre kilometer till skolan, men det finns ingen fungerande kollektivtrafik, säger Ramm-Schmidt.

Enligt henne är det väldigt mycket begärt av ett litet barn att antingen kunna gå till skolan i höstmörkret eller klara av att byta buss vid Iso Omena för att ta sig vidare till skolan.

Sisäänkäynti Matinkylän metroasemalle Iso-Omenassa.
Sisäänkäynti Matinkylän metroasemalle Iso-Omenassa. Bild: Mårten Lampén / Yle Västmetron,Matinkylä metro station,Iso Omena

– Det handlar inte heller bara om skolbarn, utan det finns ett stort daghem där också. Om en förälder inte har möjlighet att skjutsa med bil så ska man i så fall ta bussen till Iso Omena, gå en kilometer till dagis med barnet, och sen gå en kilometer tillbaka. Det är inte realistiskt för nästan någon barnfamilj.

Systemet följer bestämmelserna

Sinikka Ahtiainen är planeringschef för koordineringen av kollektivtrafik vid Esbo stad. Enligt henne är förändringen nödvändig i och med att västmetron ska ta över en stor del av trafiken in till Helsingfors.

– Den nya planeringen följer de bestämmelser som finns om hur skolskjutsen ska fungera. Det är en mycket säker gångväg mellan Iso Omena och Mattliden.

Hon säger också att man inte har förbisett Mattliden i planeringen.

– Samma system kommer också att gälla många finskspråkiga skolor, säger Ahtiainen.

Matz Rasmus säger att man verkar ha glömt den interna trafiken.

– Säkert kommer det fungera bra för de som ska ta sig in till Helsingfors, men det verkar som om de är de enda man har tänkt på. Man verkar helt ha glömt bort trafiken inom Esbo.

Laila Andersson är rektor i Esbo.
Laila Andersson är rektor för Mattlidens skola, som är en grundskola med elever i årskurserna 1-9. Laila Andersson är rektor i Esbo. Bild: Yle/Anna Savonius Rektor,Esbo,lärare,Laila Andersson

På Mattlidens skola berättar rektor Laila Andersson att specialbussarna varit populära. Bussarna som stannar precis vid skolgården på morgnarna är fulla.

- Det kunde vara bra att ha en likadan buss från Olars också som skulle komma till vår skola, säger rektor Laila Andersson.

Hon påminner om att de flesta barnen bor nära skolan och kan gå eller cykla.

- De som bor längst bort i Olars får en ganska lång skolväg. Jag kan hålla med om att i Olars där det finns stora vägar och mycket vägarbeten så känns det som en lång väg för ett litet barn att gå ensamt, säger Laila Andersson från Mattlidens skola.

Skolan ska informera HRT om att specialbussar till Olarstrakten också kan behövas.

- Den infon ska vi föra fram och jag ska vara i kontakt med vår föräldraförening som har jobbat hårt för att få de här andra bussarna till skolan.

Läs också