Hoppa till huvudinnehåll

Lappträsk satsar på företagsamhet och teknik i skolorna nästa år

Lappträsk kommunalgård
Lappträsk kommunalgård Bild: Yle/Fredrika Sundén kommunhuset i lappträsk

Trots snäva budgetramar satsar Lappträsk på bland annat näringslivet och bildningssektorn.

Efter en dragkamp om skattesatsen, som nu hålls vid 20,5 procent, har kommundirektör Tiina Heikka och kommunstyrelsen presenterat det nya budgetförslaget på tisdag.

- Det är en bra budget vi har jobbat ihop i gott samarbete, säger kommunstyrelseordförande Christoffer Hällfors (SFP). Vi vill nu vända på det underskott vi har haft.

Som det nu ser ut visar bokslutet för 2017 ett nollresultat. Under planeringsperioden 2018-2020 kommer de första åren, enligt förslaget, att visa ett underskott medan planeringsperiodens slut borde hamna på plus.

- Vi har en stor utmaning då det gäller skatteinkomsterna, vi har de lägsta skatteintäkterna per invånare i Nyland.

Christoffer Hällfors
Kommunstyrelseordförande Christoffer Hällfors. Christoffer Hällfors Bild: Yle/Fredrika Sundén Svenska folkpartiet i Finland,Kommunalvalet 2017,christoffer hällfors

Under budgetberedningen ville kommundirektören höja skattesatsen med 0,25 procent. Det ville inte beslutsfattarna.

- Trots snäva ramar har vi ändå klara utvecklingsområden som vi vill satsa på de kommande åren, säger Hällfors.

Han nämner satsningen på näringsverksamhet. Kommunen vill locka nya företag till Lappträsk och möjliggöra företagens tillväxt.

Också bildningssektorn får medel för att införskaffa de apparater, surfplattor och datorer som den nya läroplanen kräver.

Klart för markköp

- De största investeringarna under de tre kommande åren handlar om att renovera civiltjänstcentralen i Sjökulla.

Under kommunstyrelsens sista budgetmöte dök en ny investeringspost upp, 230 000 euro för landanskaffningar. Om den är Christoffer Hällfors förtegen.

- Kommunen förhandlar som bäst om markköp och vi hoppas på att kunna göra affär nästa år. Markområdet vi förhandlar om finns i Lappträsk.

Budgetförslaget för nästa år går i Lappträsk på dryga 18 miljoner euro.

Civiltjänstcentralen i Lappträsk.
Civiltjänstcentralen i Sjökulla. Civiltjänstcentralen i Lappträsk. Bild: Jeannette Lintula/yle civiltjänstcentralen i lappträsk