Hoppa till huvudinnehåll

Omfattande fuktskador i Kristinestads simhall – "Jag hoppas byggbolaget får stå för fiolerna" säger verksamhetsledare

Simmare i vattnet i simhallen.
Granskare rekommenderar att all vattenisolering byts ut i Kristinestads simhall, vilket kan leda till miljonkostnader. Arkivbild från Kristinestads simhall. Simmare i vattnet i simhallen. Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik hygienvecka

Det är nu bekräftat att fuktskadorna i Kristinestads simhall är omfattande, skriver tidningen Syd-Österbotten. Granskare rekommenderar att all vattenisolering byts ut, vilket kan leda till miljonkostnader.

Företaget Sancon som är specialiserat på fuktskador skriver i sin granskningsrapport att vattenisolering på golv- och väggytor, i samtliga våtrum och i bassängrummet bör förnyas.

Orsaken är troligen vattenisoleringen som inte längre är godkänd för användning i simhallar.

Redan i somras uppdagades en fuktskada i damernas dusch- och bastuutrymmen. Mätningar visade på så pass höga värden att golvet måste saneras.

Därefter togs prover på ytterligare fyra platser inne i själva bassängutrymmena. Det är dessa prover som nu också visar förhöjda fuktvärden.

Rekommenderar att problemen åtgärdas snarast

Eftersom bassängerna är fyllda med vatten har inga provtagningar utförts där men enligt Syd-Österbotten rekommenderar Sancon att bassängerna töms på vatten för att utförliga granskningar ska kunna göras.

Granskarna rekommenderar att man åtgärdar problemen så fort som möjligt eftersom det annars kan uppstå större skador.

Simhallen i Kristinestad stod klar år 2010 och som huvudentreprenör för arbetet fungerade Skanska. Simhallen kostade kring sju miljoner euro att bygga.

Verksamhetsledare vill att byggbolaget betalar renovering

Anders Wahlberg är verksamhetsledare för Idrott och simhall i Kristinestad. Det är ännu för tidigt för honom att säga något om renoveringskostnader eller tidpunkter, men en sak önskar Wahlberg.

- Jag hoppas att byggbolaget får stå för fiolerna. De är ju ansvariga i tio år för utrymmena, säger Wahlberg.

Wahlberg talar bland annat om klinkers som lossnar och kan konstatera att det är byggbolaget som har gjort fel.

- Kristinestad är ju bara beställare. Om vi får en skit produkt så har vi ju pissats i ögonen, säger Wahlberg.

Uppdaterad 13:32 med kommentarer av verksamhetsledaren Anders Wahlberg