Hoppa till huvudinnehåll

Paraidrotten efterlyser barn och unga som vill satsa på tävlingsidrott

Årets idrottare Leo-Pekka Tähti känner vi alla till. Via hans framgångar och publicitet förmedlas bilden av att paraidrotten lever högt i Finland. Sanningen är ändå den att unga handikappade och paraidrotten inte alls hittar varandra i stor uträckning. Para Talent Day-konceptet är en satsning på att erbjuda tävlingsidrott till alla som har lust.

Tävlingsidrotten borde dra till sig mera unga handikappade i Finland – det anser såväl Paralympiska kommitténs utvecklingschef Katja Saarinen som Tuomas Törrönen, grenkoordinator på centralorganisationen för handikappidrott och -motion, VAU.

Båda två är samtidigt mycket medvetna om det som också unga handikappade och deras föräldrar kan berätta: Det är inte alltid lätt att hitta möjligheterna till idrott om man inte bor i någon av landets större städer.

Det är inte fråga om att försöka vaska fram begåvningarna, utan att hitta den idrott eller de idrotter som var och en har bästa förutsättningar för

För att para ihop idrotten med potentiella nya idrottare har man nu tagit modell från paraidrottens ledande nation, Holland, och kört igång med ett koncept som heter Para Talent Day.

Finlands första talangdag för paraidrottare ordnade Finlands Paralympiska Kommitté i samarbete med VAU under hjälpmedelsmässän lördagen den 11 oktober i Tammerfors mäss- och idrottscenter.

Test för att reda ut vad var och en är skickligast på

Skicklighetstest är det konkreta sättet att söka och hitta var och ens styrkor som tillämpas under Para Talent Day. Testerna är egentligen ursprungligen skapade för att kartlägga koordinationen och konsten att behandla olika redskap hos ickehandikappade.

–Testerna går ändå relativt lätt att forma om till sådana som fungerar för handikappade, berättar Tuomas Törrönen som är den som stått för tillämpningsarbetet i Finland.

–Det är inte fråga om att försöka vaska fram begåvningarna, utan att hitta den idrott eller de idrotter som var och en har bästa förutsättningar för, tillägger Törrönen.

Testerna får ett varmt tack av alla som ger sig i kast med dem. Såväl rullstolsburna, synskadade som CP-handikappade upplevde att de var välgenomtänkta och passligt krävande.

Para Talent Day är här för att stanna

Trots att arrangörerna gjort sitt bästa med att marknadsföra Para Talent Day, så var det en rätt så liten grupp som hade anmält sig till premiären. Det var i och för sig ingen överraskning för dem som jobbar med paraidrott.

Finland är ett paraidrottsland under utveckling.

–Det här är ett koncept som är här för att stanna. Vi måste helt enkelt ha tålamod, att ta ett steg i sänder och göra det här till ett årligen återkommande evenemang, säger Finlands Paralympiska Kommittés utvecklingschef Katja Saarinen.

Hon deltog själv som alpinåkare i Paralympics för första gången redan 2002 och var med ännu 2014. Då det gäller att känna till paraidrottens och –idrottarens vardag är hon med andra ord så kompetent det går att bli.

–Finland är ett paraidrottsland under utveckling. Det finns mycket hos oss som är bra, men samtidigt finns det mycket att göra. Bland annat med hjälp av Para Talent Day vill vi få barn och ungdomar att tända på tävlingsidrott och paralympiska grenar, poängterar Saarinen.

8-åriga Eemi Laurila med mor Mia.
8 år gamla Eemi Laurila älskar att idrotta, vilket glädjer Mor Mia. 8-åriga Eemi Laurila med mor Mia. paralympiska spelen

Se hur det gick till på Para Talent Day. Sportmagasinet, onsdag 22 november kl. 19. Yle Fem och Arenan.