Hoppa till huvudinnehåll

Pikisbolaget Langh Tech fick första beställningen från Kina: ”Handlar om en affär i miljonklassen”

Varv med lyftkranar i Helsingfors
Illusterande arkivbild från varvet i Helsingfors. Varv med lyftkranar i Helsingfors Bild: EPA/ MAURITZ ANTIN Finland,varvsindustri

Langh Tech ska förse tre fartyg vid ett kinesiskt varv med svavelrenare. Det är Pikisbolagets första beställning från landet. Det är viktigt för oss att etablera oss i regionen, säger vd Laura Langh-Lagerlöf till Yle Åboland.

Langh Tech har tidigare sålt svavelrenare till bland annat Tyskland, och nu står det också klart att det finns intresse för teknologin från kinesiskt håll.

Ett välkommet besked, säger bolagets vd Laura Langh-Lagerlöf.

- Det är en stor affär för oss. Det handlar om en affär i miljonklassen. Ur teknisk synvinkel är det också väldigt intressant, eftersom det är den första gången som vi också installerar kväveoxidsreningssystem utöver svavelreningssystemen, berättar Langh-Lagerlöf för Yle Åboland.

- Kina är viktigt eftersom det är i den regionen som den största delen av handelsflottan byggs för tillfället, tillägger hon.

Laura Langh-Lagerlöf anser att företagets tuffaste konkurrenter finns i Tyskland.
Laura Langh-Lagerlöf. Laura Langh-Lagerlöf anser att företagets tuffaste konkurrenter finns i Tyskland. Bild: Yle/Andy Ödman langhship

Langh Tech har också flera andra beställningar som väntar och då Yle Åboland når Langh-Lagerlöf befinner hon sig i Italien där det också finns potentiella kunder.

- Från och med 2020 är svaveldirektiven globala. Vi får redan nu in mer förfrågningar än någonsin tidigare. Vi tror att efterfrågan dessutom kommer att öka under de kommande åren, menar Langh-Lagerlöf.

Hur syns det här helt i praktiken hos er – betyder det att ni kommer att utvidga verksamheten och anställa mer personal?

- Vi anställer nytt folk mest hela tiden. Avgasreningsverksamheten har vuxit fram ganska snabbt. Vi kommer alldeles säkert att behöva ännu mer arbetskraft i framtiden, säger Langh-Lagerlöf.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland