Hoppa till huvudinnehåll

Riksrättsprocessen igång i Zimbabwe

Demonstration mot Robert Mugabe i Harare 21.11.2017.
Demonstration mot Robert Mugabe i Harare 21.11.2017. Demonstration mot Robert Mugabe i Harare 21.11.2017. Bild: EPA-EFE/KIM LUDBROOK Zimbabwe,Harare,Robert Mugabe

Zimbabwes parlament har inlett de procedurer som ska leda till riksåtal mot president Mugabe vilket innebär att han kan bli avsatt från presidentämbetet.

Parliamentets talman Jacob Mudenda säger att han har tagit emot ett åtalsförslag och att parlamentet nu drar sig tillbaka till ett hotell för att inleda processen.

Parlamentssession i Harare.
Parlamentssession i Harare 21.11.2017. Parlamentssession i Harare. Bild: EPA-EFE/AARON UFUMELI / POOL Zimbabwe,Robert Mugabe

Mugabe vill inte ge sig

Den 93-åriga Mugabe - som vägrar att avgå - hade tidigare kallat till ett regeringsmöte. Mycket få ministrar hörsammade dock hans kallelse och de flesta deltog i stället i ett annat möte som skulle diskutera åtalet mot Mugabe.

Efter att militären nyligen tog över makten i Zimbabwe har det politiska fältet uppmanat Mugabe att avgå.

Tiotusentals demonstranter på gatorna har också visat att de vill att den 93-åriga diktatorn lämnar ifrån sig presidentposten.

Samling i Harare inför demonstration mot Robert Mugabe 21.11.2017.
Samling i Harare inför demonstration 21.11.2017. Samling i Harare inför demonstration mot Robert Mugabe 21.11.2017. Bild: AFP / Lehtikuva Zimbabwe,Robert Mugabe,Harare

Vicepresidenten vädjar till Mugabe: Lyssna på ditt folk

Zimbabwes avskedade vicepresident Emmerson Mnangagwa ses som en sannolik efterträdare till Mugabe på presidentposten, och han uppmanar nu Mugabe att lyssna på sitt folk och avgå med det snaraste.

I ett uttalande på en hemlig plats sade vicepresidenten att han flydde utomlands för två veckor sedan eftersom han hade fått reda på att det fanns en konspiration riktad mot honom och att han riskerade att bli dödad om han stannade kvar i Zimbabwe.

Han sade också att han inte kommer tillbaka förrän han har fått garantier för att han kommer att befinna sig i säkerhet i sitt hemland.

Mnangagwa var vicepresident tills han nyligen fick sparken, och strax efter det tog armén över ledningen.

Mugabe utnyttjade sin maktposition i närmare 40 år

Mugabe anklagas bland annat för att ha tillåtit sin maktlystna hustru Grace att plundra landet och tillskansa sig makt.

Mugabe anses också ha suttit för länge på sin post. Han har suttit vid makten sedan det vita styret upphörde i Zimbabwe 1980.

Mugabe ledde Zimbabwes frigörelsekamp och har hyllats som en av landets grundare. Han stödde också grannlandet Sydafrika i dess kamp mot apartheid 1994.

Småningom visade det sig att Mugabe missbrukade sin långvariga makt. Både demokratin, ekonomin och rättsväsendet kom i kläm.

Mugabe har också använt sig av våldsmetoder för att krossa personer som han har betraktat som politiska motståndare.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes