Hoppa till huvudinnehåll

Zebra och Kobra försvinner - galleriet i Karis ska heta Fotocentrum Raseborg

Kvinna står inne i ett konstgalleri.
Galleri Kobra finns på Köpmansgatan i Karis. Kvinna står inne i ett konstgalleri. Bild: Yle/ Christoffer Westerlund Galleri,konst,Karis,konstgallerier,Raseborg,Västnyland,konstutställningar,tanja is

Galleri Zebra i Fokushuset i Karis stängde och fusionerades med galleri Kobra som ligger vid Köpmansgatan. Från och med årsskiftet döps galleriet om till Fotocentrum Raseborg.

Den största orsaken till att galleri Zebra stänger är renoveringen av Fokushuset. Raseborgs Fotocentrum, föreningen bakom verksamheten, ville gardera sig för renoveringen och letade efter en ny lokal för sina utställningar.

- Vi hittade den här lokalen för drygt ett år sedan och valde att öppna galleri Kobra, säger Tanja Is i det lilla galleriet på Köpmansgatan i Karis.

Porträttbild på Tanja Is.
Tanja Is. Porträttbild på Tanja Is. Bild: Yle/ Christoffer Westerlund Galleri,konst,Karis,konstgallerier,Raseborg,Västnyland,konstutställningar,tanja is

Tanja Is är verksamhetsledare för Fotocentrum Raseborg sedan två år tillbaka.

Letar efter lagerlokal

Från och med årsskiftet kommer galleriet att byta namn till Fotocentrum Raseborg. På det här sättet försöker föreningen undvika förvirring.

- Människor har haft svårt att få allting att hänga ihop. Jag har dagligen fått svara på frågor om vad som är vad då det har funnits Zebra, Kobra och Fotocentrum.

För tillfället söker föreningen också efter en lokal som skulle lämpa sig som lager.

- Under alla år som galleriet har funnits har konstnärer som ställt ut i galleriet donerat något verk till oss så vi har ett jätte stort arkiv med för oss viktiga verk.

Tanja Is säger att det med tanke på den finska fotokonstens historia är viktigt att arkivera allting väl.

Artificiellt äkta i galleriet

För tillfället pågår utställningen Artificiellt äkta i galleri Kobra. Den Tysk-finländska konstnären och filmskaparen Carolin Koss ställer ut såväl aktuella som tidigare verk.

- Det är frågan om gränsöverskridande konst. Det handlar inte bara om fotografier utan här finns också målningar, installationer, mixed media och videoverk, säger Tanja Is.

Bild av tavlor.
Carolin Koss verk från studietiderna. Bild av tavlor. Bild: Yle/ Christoffer Westerlund Galleri,konst,Karis,konstgallerier,Raseborg,Västnyland,konstutställningar,konstverk,carolin koss

Hon säger att utställningen är spännande och efterlängtad.

- Jag är glad att vi har fått henne hit. Under de två åren jag jobbat här har jag försökt få henne att ställa ut hos oss.

Utställningen pågår fram till 22.12.

Tanja Is berättar att galleriet är bokat ett och ett halvt år framåt.