Hoppa till huvudinnehåll

AV-teatern skvallrar om blodig fars

Robin Sundberg och Marie Rosenberg i pjäsen Skvaller.
Robin Sundberg och Marie Rosenberg spelar Keni och Cris Korkman i pjäsen Skvaller. Robin Sundberg och Marie Rosenberg i pjäsen Skvaller. Bild: AV-teatern / Oskar Silén teaterkonst,skvaller teaterpjäs

Det skrattas åt överklassen i AV-teaterns nya pjäs "Skvaller". På scenen ses i år också bekanta ansikten från sommarteatrar i södra Finland.

Helsingfors överklass ska gå på middagsbjudning hos borgmästaren. Men då de anländer går allting fel och det gäller att hålla fasaden uppe till varje pris.

Det är i kort premissen för "Skvaller", en fars skriven av Neil Simon.

Det handlar inte om en typisk sängkammarfars där någon är otrogen. I stället är handlingen aningen blodigare.

- Det finns dörrsmällande, in- och utspringande och förväxlingar som det sig bör i en fars. Men grundhistorien är annorlunda än i typiska farser, säger Robin Sundberg, som är ordförande för teatern och spelar en av de manliga huvudrollerna.

AV-teaterns pjäs Skvaller.
På bilden från vänster Christian Holmström, Robin Sundberg, Marie Rosenberg, Danielle Engström, Gita Nylund och Tom Pallas. AV-teaterns pjäs Skvaller. Bild: AV-teatern / Oskar Silén teaterkonst,amatörteatrar,av-teatern

AV-teatern, Helsingfors enda amatörteater på svenska, har omarbetat pjäsen så att den fungerar i Svenskfinland.

- Den handlar egentigen om överklassen i New York men vi har placerat händelserna på Brändö. Det pratas om att ställa upp i kommunalval i Mörskom och så vidare, säger Sundberg.

Det finns många bekanta ansikten med i pjäsen i år, både sådana som i flera år stått på AV-scenen och sådana som spelat på annan ort tidigare.

På Lurens sommarteater i Lovisa har man tidigare år kunnat se Tom Pallas, Gita Nylund och Kim Lindström. Marie Rosenberg har varit med i Studentteatern och Catarina Diehl på Finns sommarteater.

AV-teaterns pjäs Skvaller.
Tom Pallas, i förgrunden, har i många år spelat på Lurens sommarteater. AV-teaterns pjäs Skvaller. Bild: AV-teatern / Oskar Silén teaterkonst,amatörteatrar,av-teatern

Sundberg säger att det är relativt lätt att hitta kvinnor som vill vara med i teatern, men svårare att locka med män.

Repetitionerna började i augusti och premiären var i mitten av november. Efter en julpaus fortsätter föreställningarna i januari och februari. Det kräver ganska mycket tid av skådespelarna.

Premiären var fullsatt, men det ryms många till i publiken under resten av föreställningarna i november.

- Vi brukar ha lite dåligt med publik under hösten. Folk vaknar sent, men i januari och februari har vi bra med publik.

Regissör för "Skvaller" på AV-teatern är Oskar Silén.

AV-teaterns pjäs Skvaller.
Danielle Engström, Marie Rosenberg och Gita Nylund. AV-teaterns pjäs Skvaller. Bild: AV-teatern / Oskar Silén teaterkonst,amatörteatrar,gita nylund
AV-teatern