Hoppa till huvudinnehåll

Delar av Hindhår bildningscentrum rivs i Borgå – omfattande skador i den äldre delen

Elever i skola.
Arkivbild. Elever i skola. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist kyrkbackens skola

Enligt en ny konditionsundersökning lönar det sig inte att renovera den äldre delen från 1953. Skolfastigheten består av tre delar.

I Hindhår bildningscentrum fungerar Hinthaaran koulu, Hindhår skola, förskolan och eftermiddagsklubben. Skolbyggnaden har byggts i tre delar.

Enligt konditionsundersökningen, som utfördes av FCG Suunnittelu ja tekniikka är den äldsta delen i så dåligt skick att det inte längre lönar sig att renovera den. Enligt rapporten borde byggnaden rivas.

- Vi börjar nu förbereda rivningsarbetet och planera tillfälliga lokaler, konstaterar lokalitetsdirektör Börje Boström i ett pressmeddelande.

Tas snabbt ur bruk

Enligt hälsoinspektör Paula Hänninen ska den aktuella delen tas ur bruk så snabbt som möjligt. I byggnaden finns tre klassrum, administration och socialutrymmen. Matsalen i den äldsta delen ska användas tills de tillfälliga lokalerna är på plats.

Enligt lokalitetsledningen kan de tillfälliga lösningarna sannolikt tas i bruk hösten 2018. I bildningscentrumet är målet nu att använda utrymmen i den äldsta delen så lite som möjligt.

- Byggandet av en ny byggnad som ska ersätta den delen som nu rivs behandlas som del av bildningsnätverksutredningen, konstaterar Boström.

Renovering väntar för resten av fastigheten

De två nyare delarna i bildningscentrumet kommer att renoveras enligt FCG:s åtgärdsförslag. I dem förnyar man bl.a. plastmattor i förråden och personalutrymmen, ventilationen i kryprummet förbättras och byggnaden görs tätare för att avbryta luftläckor.

Renoveringarna påbörjas när de tillfälliga lokalerna kan tas i bruk.

Också bildningscentrumets idrottshall, som ligger i en separat byggnad, har granskats. Konditionsundersökning av den blev färdig på måndagen. I slutet av januari tar bildningscentrets inomhusluftgrupp ställning till rapporten.