Hoppa till huvudinnehåll

Dettmann besviken på Euroligans agerande: ”Det är de små som lider”

Henrik Dettmann står med en basketboll i handen
Henrik Dettmann. Henrik Dettmann står med en basketboll i handen Bild: imago/Newspix/ All Over Press Basket,Henrik Dettmann,Dettmann,Finlands herrlandslag i basket

Basketlandslagets chefstränare Henrik Dettmann är besviken på att Euroligan inte släpper spelare till VM-kvalet. Han är ändå övertygad om att tvisten kommer att lösas. Det börjar lite trögt i Europa men det kommer att gå över, säger han till Yle Sporten.

Då VM-kvalet inleds med bortamatch mot Bulgarien på fredag kommer Finland att spela utan sina tre bästa spelare. NBA-stjärnan Lauri Markkanen är inte tillgänglig och om inga mirakel sker kommer Euroligan att inte att släppa spelare till kvalet vilket gör att Petteri Koponen och Sasu Salin inte kan medverka.

Internationella basketförbundet Fiba har infört ett nytt kvalsystem där samtliga världsdelar spelar matcher på samma dagar. Chefstränaren Henrik Dettmann är besviken på Euroligans agerande då man väljer att inte hålla en paus under VM-kvalet och envist står fast vid sina speldatum.

– Jag är mycket besviken på de människor som inte vill förstå att idrotten är större än individen. Det är de små som lider av det här. Vi måste leva med det här och sist och slutligen vet man inte vilka spelare som dyker upp på fredag.

– Bulgarien har också spelare i Barcelona precis som vi. Vi jobbar hela tiden för att få med Koponen och Salin, säger han till Yle Sporten.

Finns det någon annan instans som också jobbar för att Euroligan ska ge med sig?

– Ja det finns det och det är inte över än. Europaparlamentet kommer att ta upp det och saken kommer att gå framåt. Ett gäng små banditer ska inte ha möjlighet att kontrollera ett helt världsförbund.

– Man måste också förstå att det är liten sak i den stora bilden. Det här intresserar inte i Asien, Oceanien eller Amerika. Det här formatet är en jättefin sak, det börjar lite trögt i Europa men det kommer att gå över, säger han.

Henrik Dettman ger instruktioner
Henrik Dettmann. Henrik Dettman ger instruktioner Bild: Lehtikuva Basket,Henrik Dettmann,Dettmann,Finlands herrlandslag i basket

Laget framom jaget

Det finländska laget kan inte göra något annat än att fokusera på fredagens match och då tre viktiga kuggar saknas vill Dettmann se att det är hela laget som gör jobbet.

– Laget ska kliva fram. Vi får det svårt om det bara är någon enskild spelare som ska göra det. Om vi tänker att det är vi som ska växa så blir det bra.

– Bulgarien är ett modernt lag som försöker spela snabbt. Det är en nation med fin baskethistoria som är på väg tillbaka. Det blir en tuff match speciellt på deras hemmaplan, säger han.

Bra laganda i landslaget

Carl Lindbom tror inte att lagets spelstil kommer att ändra trots att Markkanen, Koponen och Salin saknas.

– Vi kommer att spela med hård intensitet både i anfallet och i försvaret. Lagandan är bra och det är roligt att komma hit och spela. Formen är också bra och jag har tränat hårt, säger han till Yle Sporten.

Vad vill du ha för roll i landslaget?

– Jag vill spela många minuter och hjälpa laget så bra som möjligt, säger han.

Carl Lindbom, EM 2017.
Carl Lindbom. Carl Lindbom, EM 2017. Bild: Matti Raivio / All Over Press Carl Lindbom

Lindbom lämnade nyligen den litauiska klubben Juventus och letar som bäst efter en ny arbetsgivare. Bra insatser i landslaget kan kanske hjälpa honom att hitta en ny klubb.

– Det blev inte som jag hade tänkt mig. Jag var inte den spelare som de hoppades på och laget och tränaren var inte som jag hoppades.

– De ville han en annorlunda typ av spelare och jag ville ha en annan roll. Det var en erfarenhet och nu vet man hur dåligt det kan gå. Spelar jag bra nu så kanske det hjälper mig, säger han.

Yle sänder kvalmatchen mot Bulgarien direkt i TV2 på fredag med start klockan 18.40.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport