Hoppa till huvudinnehåll

Enigmat Markkanen har rätat ut alla frågetecken: ”Väldigt sällsynt för en sjufotsspelare”

Lauri Markkanen, Chicago Bulls 2017.
Lauri Markkanen har det tredje högsta poängsnittet bland nykomlingarna i NBA efter 15 matcher. Lauri Markkanen, Chicago Bulls 2017. Bild: AFP / Lehtikuva Lauri Markkanen

Lauri Markkanen har snabbt blivit en respekterad spelare i NBA. Nykomlingen hyllas för strålande självförtroende, attityd och ständig utveckling.

– Det kommer kvällar då kasten inte sitter. Då måste man försöka hitta på andra sätt att hjälpa laget både offensivt och defensivt, säger Lauri Markkanen till Yle efter en ineffektiv insats i Los Angeles.

Hemmalaget Lakers vände ett 19-poängsunderläge till seger över Chicago Bulls, där Markkanen endast träffade fyra av sjutton kast.

Den totala poängmängden 13 är ett par pinnar under Markkanens medeltal 15,4, som är tredje bäst bland ligans nykomlingar. I antalet returer blev det personligt rekord (14) mot Lakers och Markkanen ligger 22:a i seriens returstatistik med snittet 8,4.

Den 20-åriga nykomlingen har varit en av få ljusglimtar i bottenlaget Bulls, som förlorat tolv av femton matcher denna säsong.

– Också jag har jättemycket att förbättra. Det kommer en otrolig mängd fel i båda ändorna. Jag måste ta en titt på vad jag skulle kunna göra bättre.

”Utveckling i varje match”

Tränaren Fred Hoiberg visste inte vad han kan vänta sig av den finländska rookien som anlände i Chicago efter en lyckad – men tung – EM-turnering.

– Ingen visste exakt vad vi har i honom. Vi såg förstås många positiva tecken under EM, men spelet här är helt annorlunda. Allt går mycket snabbare i NBA.

Lauri Markkanen och Robin Lopez, Chicago Bulls 2017.
Robin Lopez njuter av att spela med Lauri Markkanen. Lauri Markkanen och Robin Lopez, Chicago Bulls 2017. Bild: AFP / Lehtikuva Lauri Markkanen,Robin Lopez

Hoiberg har upprepade gånger konstaterat att Lauri Markkanen är en framtida stjärna i NBA. Det är framför allt de ständiga stegen framåt som imponerat på coachen.

– Man ser utveckling i varje match. Han kan kasta från vilken position av planen som helst. Det är väldigt sällsynt för en sju fot (213 cm) lång spelare.

Bulls mest rutinerade spelare Robin Lopez, som är inne på sin tionde NBA-säsong, hyllar ”The Markksman”.

– Det är lätt att spela med Lauri. Han har så naturliga instinkter. Han är en mycket självsäker spelare med en fantastisk attityd både på och utanför planen, säger Lopez till Yle.

Träffade Patrik Laine

Lauri Markkanen är med andra ord på väg mot stjärnstatus redan under sin första säsong i Nordamerika – vilket Patrik Laine lyckades med under sin debutsäsong i NHL-ishockeyn.

De två finländska superungdomarna träffades i Los Angeles efter Lakerskampen. Laine följde med matchen på plats tillsammans med lagkamraten Joel Armia.

Winnipeg Jets-duon befinner sig i Los Angeles för en match mot lokala Kings natten till torsdag.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport