Hoppa till huvudinnehåll

Finansinspektionen varnar för farorna med kryptovalutor

En bild av ett mynt med bitcoinmotiv och en låga och gnistor som flyger.
En bild av ett mynt med bitcoinmotiv och en låga och gnistor som flyger. Bild: Mostphotos kryptovaluta,Bitcoin

Finansinspektionen går ut med en varning mot bitcoin och andra kryptovalutor. De har i snabb takt till och med mångdubblat sitt värde, vilket väckt allt fler spekulanters intresse. Men de bedöms som ytterst riskfyllda investeringsobjekt.

Finansinspektionen säger att bitcoin ursprungligen utvecklades som betalningsmedel men att det nu ser ut som om den och andra kryptovalutor i första hand används som spekulativa investeringsobjekt.

Under det här året har priset på bitcoin mer än sjufaldigats och även andra kända kryptovalutor såsom Ethereum har stigit lika mycket eller mer i värde.

I och med kursuppgången har det totala marknadsvärdet på listade kryptovalutor stigit till över 240 miljarder dollar, visar uppgifter till exempel från sajten Coinmarketcap.com.

Hopp om snabba vinster

Finansinspektionen bedömer att strävan efter snabba vinster har fått finländare att köpa bitcoin och andra kryptovalutor.

Kryptovalutornas värde vilar inte på någon fast grund, varnar Finansinspektionen. Avkastningsförväntningarna grundar sig enbart på förväntningarna om att någon senare köper objektet till ett högre pris.

Bild av flera mynt med bitcoinmotiv
Bild av flera mynt med bitcoinmotiv Bild: Mostphotos Bitcoin,kryptovaluta

En sådan här investeringsverksamhet är enligt Finansinspektionen alltid förknippad med betydande risker. Marknadspriserna på kryptovalutor har fluktuerat mycket kraftigt. Dessutom är det enligt Finansinspektionen möjligt att en del kryptovalutor har lanserats i bedrägerisyfte.

– Jag tar inte ställning till om det är en bra idé att investera i virtuella valutor, men man ska noga överväga riskerna, och fundera på om man är redo att förlora alla de pengar man har investerat, för värdet kan sjunka kraftigt - till och med till noll, kommenterar Hanna Heiskanen som är ledande digitaliseringsexpert på Finansinspektionen till Svenska Yle.

Många risker med nya valutor

Finansinspektionen går också ut med en varning mot lanseringen av nya kryptovalutor.

Lanseringarna kallas ICO (Initial Coin Offering) och antalet sådana har ökat kraftigt i år.

ICO innebär att man erbjuder en ny kryptovaluta i utbyte mot en investering i den nya verksamheten. Investeraren kan satsa pengar i form av annan kryptovaluta eller i form av någon officiell valuta.

Brist på information och risk för bedrägerier

Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten ESMA har varnat för riskerna med ICO-finansieringsomgångar.

En ICO kan enligt ESMA vara oreglerad eller ett bedrägeri. Vidare är den information som ges ofta bristfällig, partisk eller missvisande, anser myndigheten.

Bild på en laptop med händer på tangentbordet
Bild på en laptop med händer på tangentbordet Bild: Mostphotos Laptop,hackare,dataintrång,cybersäkerhet,cyberattacker

Det finns också en risk att placeraren förlorar en del eller hela kapitalet.

Europeiska bankmyndigheten varnade redan 2013

Även Europeiska Bankmyndigheten EBA har varnat konsumenterna för bitcoin och andra kryptovalutor. Det här gjorde EBA redan 2013 (se pdf-dokument).

De risker EBA pekade på handlade bland annat om risken att kryptovaluta kan stjälas från den digital plånboken, att konsumenten saknar konsumentskydd då man köper något för kryptovaluta och att värdet på valutan kan variera och rentav sjunka till noll.

Läs mera:

Kändisar i finansvärlden varnar för bitcoin men valutan rusar och kan dyka upp på börsen

Kryptovalutan Bitcoin har fortsatt att bli dyrare och kostade i dag över 7 000 amerikanska dollar per styck. Bitcoin har ändå kritiserats av flera tunga namn inom penningvärlden.

Artikeln har uppdaterats. Formuleringen "Dessutom har en del kryptovalutor lanserats i bedrägerisyfte." ändrades 22.11.2017 klockan 13.45 till "Dessutom är det enligt Finansinspektionen möjligt att en del kryptovalutor har lanserats i bedrägerisyfte." Samtidigt togs bort en länk till följande artikel till Onecoin eftersom Onecoin skiljer sig från vedertagna kryptovalutor. https://svenska.yle.fi/artikel/2017/10/02/onecoin-skulle-gora-manniskor-rika-inblandad-misstanks-nu-for-ekonomisk

Följande stycke text raderades klockan 16.01 eftersom det rörde sig om upprepning: "Vidare har konsumenten inget skydd då kryptovaluta används som betalningsmedel. Lagstiftningen erbjuder inte motsvarande skydd som fås då konsumenten betalar med ett officiellt betalningsmedel."

Läs också