Hoppa till huvudinnehåll

Ingen mer barnledarutbildning vid Prakticum - svenskspråkiga studerande får söka sig till Nykarleby

Barn leker med lego
Barn leker med lego Bild: Mostphotos småbarnsfostran,kreativitet,inlärning,leksaker,förskolan,lek (barnlek),barn (familjemedlemmar),legobitar,child (Jung),dagis

Yrkesinstitutet Prakticum i Helsingfors får inte förlängt tillstånd att utbilda barnledare på svenska. Från och med 2018 blir Nykarleby den enda orten där man kan studera ämnet på svenska.

Undervisnings- och kulturministeriet fattade i början av oktober beslutet att inte förlänga Prakticums tillstånd att ge grundexamen i barn- och familjearbete.

Det betyder att utbildningen upphör från och med januari år 2018.

– Det finns ett enormt behov av barnledare på svenska i huvudstadsregionen och vi har haft stor efterfrågan på utbildningen, både från studerande och från arbetstagare. Jag förstår inte hur man har resonerat, säger Prakticums rektor Harriet Ahlnäs.

Ändringen betyder att de omkring 20 studerande som går linjen måste utexamineras utan att skolan får statligt stöd.

– Det är vår skyldighet att se till att de kan avsluta sina studier, men vi blir tvungna att betala för det helt själva, säger Ahlnäs.

Harriet Ahlnäs
Prakticums rektor Harriet Ahlnäs. Harriet Ahlnäs Bild: Yle / Petter Blomqvist Prakticum,yrkesutbildning,andra stadiets utbildning,Borgå,verkställande direktör,rektor,Rektor,harriet ahlnäs

Prakticum har nu ansökt om stöd av staten för att kunna se till att de kvarvarande studerande utexamineras.

Barnledare kan arbeta inom dagvården, som skolgångsbiträden eller inom eftisverksamhet.

Problematiskt med endast en studieort

Den enda platsen i Finland där man nu kan avlägga grundexamen i barn- och familjearbete på svenska är vid Kristliga folkhögskolan i Nykarleby.

Utbildare Mela Nyholm från Prakticum tycker att det är problematiskt att utbildningen försvinner från huvudstadsregionen.

– Vi har många studerande som sökt sig till oss på grund av geografin. Dessutom betonas församlingsarbete starkt vid utbildningen i Nykarleby och vi kan erbjuda andra examensdelar än till exempel kristen fostran, säger Nyholm.

Kristliga folkhögskolan i Nykarleby
Kristliga Folkhögskolan i Nykarleby blir den enda plats där man kan utbilda sig till barnledare på svenska. Kristliga folkhögskolan i Nykarleby Bild: YLE/Patrik Enlund kristliga folkhögskolan i nykarleby

Biträdande rektor Henrik Wik håller med om att närheten är viktig för studieinriktningen.

– En lokal anordnande kan också förstå det lokala arbetslivet och det behov som finns på orten.

Antalet platser ökar – på finska

Överinspektör Tarja Koskimäki vid undervisnings- och kulturministeriets säger att ändringen beror på en omstrukturering.

– Antalet platser där man kan avlägga grundexamen i barn- och familjearbete (på finska) kommer att öka från åtta till trettio nästa år och en stor del av dem finns i Nyland, säger Koskimäki.

Enligt henne kommer studerande att kunna avlägga examen också om de bor i södra Finland, genom ett läroavtal med Kristliga folkhögskolan i Nykarleby.

Är det realistiskt att studerande kommer att kunna avlägga examen utan att flytta till Nykarleby?

– Det är Kirkkopalvelut som ansvarar för utbildningen, jag känner inte till detaljerna.

Mela Nyholm är skeptiskt till systemet.

– Om en studerande från huvudstadsregionen har en läroavtalsplats så är det ganska komplicerat att ta sig en dag i veckan eller varannan vecka till närstudiedagar i Nykarleby. Då känns det vettigare att också ha en utbildning här.

Harriet Ahlnäs håller med.

– Det påstås att det inte finns ett regionalt behov av barnledare, vilket nog inte stämmer överens med arbetsgivarnas åsikt.

Läs också