Hoppa till huvudinnehåll

Johaugs vändning i skuldfrågan: ”Mitt personliga ansvar”

Therese Johaug på plats på veckans rättegång i Oslo.
Therese Johaug. Therese Johaug på plats på veckans rättegång i Oslo. Bild: All Over Press Therese Johaug

Therese Johaug har gjort en tvärvändning. I en ny norsk dokumentär erkänner hon för första gången att hon har ett eget ansvar i det positiva dopningstestet.

Då Therese Johaug förra hösten testade positivt för den anabola steroiden clostebol sköt hon över allt ansvar på landslagsläkaren Fredrik Bendiksen. Johaug har hela tiden hävdat att hon litade blint på läkaren och att hon inte gjort något fel då hon använde läppsalvan Trofodermin.

Men nu gör hon en tvärvändning. I en ny norsk dokumentär som sändes i måndag säger hon för första gången att hon har ett ansvar.

– Jag kände att jag tog ansvar då jag fråga landslagsläkaren, som jag lärt mig att man ska göra. Speciellt då vi är utomlands ska vi inte agera på egen hand.

– Men mänskliga misstag sker och nu i efterhand inser jag att det till syvende och sist är mitt personliga ansvar, säger hon i dokumentären enligt Aftenposten.

Therese Johaug och det norska skidförbundet håller presskonferens.
Therese Johaug har tidigare förnekat att hon gjort sig skyldig till dopning. Therese Johaug och det norska skidförbundet håller presskonferens. Bild: imago/Digitalsport/All Over Press Therese Johaug,Espen Graff,fredrik bendiksen

”Inte tillräckligt att fråga en expert”

Therese Johaug stängdes från början av i tretton månader men idrottens skiljedomstol Cas valde i augusti att förlänga avstängningen till 18 månader.

Enligt advokaten Christian B. Hjort tog Johaug sitt ansvar då hon frågade Bendiksen om det var okej att använda salvan.

– Vi måste godkänna att Cas inte anser att det är tillräckligt att fråga en expert, säger han.