Hoppa till huvudinnehåll

Läkarbrist stänger läkarmottagningen i Dalsbruk

Dörren står öppen till en läkarmottagning. Det står Läkare på dörren.
Dörren står öppen till en läkarmottagning. Det står Läkare på dörren. Bild: Yle/Linus Hoffman läkarmottagning,läkare,hälsocentraler,Houtskär,houtskärs hälsogård

Läkar- och sjukskötarmottagningen i Dalsbruk är stängd från 4 december till 7 januari. Mottagningen är stängd på grund av läkarbrist på Kimitoön.

– Vi har annonserat efter läkare under hösten två gånger, men har inte lyckats rekrytera någon efter den andra omgången. Inte heller bemanningsläkare har funnits att tillgå, förklarar Kimitoöns omsorgschef Maria Wallin och fortsätter:

– Målet är att vi lyckas hitta läkare, antingen direktanställda eller hyresläkare före 7 januari, helst genast. Målet är också att kunna erbjuda ickebrådskande läkarvård i Dalsbruk och brådskande i Kimito.

Läkarbristen gör det omöjligt att ha läkarmottagning på två hälsostationer under den här tiden. Kommunen har mindre än två läkarresurser på läkarmottagningen.

– I Kimitoön finns i dag tre läkare på jobb; en jobbar på hälsovårdssjukhuset och företagshälsovården, en läkare jobbar delvis administrativt, medan den tredje jobbar 100 procent kliniskt.

Kimito öppnas, Dalsbruks stängs

I ett halvt år har endast Dalsbruk haft öppet. Kimito hälsostation vid Vårdbackavägen 4-6 har varit stängd för renovering, men öppnar stegvis från den 4 december.

Istället stängs läkarmottagningen i Dalsbruk. Laboratoriets provtagning i Dalsbruk är öppen liksom tandvården, rådgivningen och fysioterapin.

Mera information om öppettider finns på kommunens webbplats.

Artikeln är uppdaterad klockan 19:00 med en kommentar av Kimitoöns omsorgschef Maria Wallin.

 • Det slutgiltiga ultimata Star Wars-quizet

  Är du bäst på Star Wars?

  Törstar du efter mer quizar om Star Wars? Här är X3M:s tredje och svåraste Star Wars-quiz. Den här gången räcker det kanske inte med att bara ha sett filmerna några gånger ... Var det för svårt eller vill du bara ha mer frågor? Här finns våra tidigare test: Star Wars-testet för nybörjare Ultimata Star Wars-testet

 • Volshemmet i Kyrkslätt måste renoveras - men vårdreformen gör hemmets framtid osäker

  Inga stora renoveringar kan göras i och med vårdreformen.

  Kommunstyrelsen i Kyrkslätt vill utreda hur stora renoveringar som krävs för att Volshemmet också i framtiden ska kunna erbjuda långtidsvård och intervallvård. Eftersom framtiden med vårdreformen är osäker vill vi inte göra några stora renoveringar i nuläget, säger kommunstyrelsens ordförande.

 • På tv i kväll: Lejonens kamp om OS-platser trappas upp

  Sista chansen att spela in sig i truppen till Pyeongchang.

  Tre matcher – sen måste Lauri Marjamäki bestämma sig. Veckans EHT-turnering är sista chansen att spela sig in i Lejontruppen till OS. Vilka spelare tänker ta vara på chansen i kvällens bortamatch mot Tjeckien?

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland