Hoppa till huvudinnehåll

Putin skisserar Syriens politiska framtid

Rysslands president Vladimir Putin och Syriens president Al-Assad diskuterar Syrienkonflikten i Putins residens i Sotji.
Rysslands president Vladimir Putin och Syriens president Al-Assad diskuterar Syrienkonflikten i Putins residens i Sotji. Rysslands president Vladimir Putin och Syriens president Al-Assad diskuterar Syrienkonflikten i Putins residens i Sotji. Bild: EPA/Michael Klimentyev/Sputnik/Kreml Vladimir Putin,Bashar al-Assad

President Vladimir Putin tar på onsdagen emot sina kolleger från Turkiet och Iran för att diskutera krigets Syrien. Förhandlingarna anses vara avgörande med tanke på Syriens politiska framtid.

Turkiets president Recep Erdoğan och Irans Hassan Rouhani möter Vladimir Putin i dag i sitt residens i Sotji vid Svarta havet.

De tre ledarna ska främst diskutera hur den politiska process kan se ut som kan skapa en varaktig fred i Syrien.

Inför mötet sa Putin att militäroperationen i Syrien är så gott som avslutad då den syriska regeringen nu kontrollerar 98 procent av landets territorium.

– Inga andra länder deltar i dagens förhandlingar därför att det är Ryssland, Iran och Turkiet som kan garantera en politisk lösning och stabilitet i Syrien, sa Putins talesman.

USA:s roll har medvetet tonats ned av Moskva.

Olika åsikter

Dagens förhandlingar kommer inte att bli enkla då parterna står på olika sidor i inbördeskriget. Ryssland och Iran stöder landets president al-Assad medan Turkiet står bakom en del av den väpnade oppositionen.

De tre presidenterna ska troligtvis försöka förbättra samarbetet i de så kallade säkra zonerna i Syrien.

Redan på tisdagen kom de tre ländernas militära chefskap överens om hur vapenvilan konkret ska övervakas i zonerna och hur den humanitära hjälpen kan nå fram.

Särskilt Ryssland har investerat mycket politiskt kapital i försöken att skapa fyra olika säkra zoner i landet.

Framtiden för Syriens president al-Assad står också på agendan. Ryssland har ständigt betonat att al-Assad är landets lagligen valda president och att endast det syriska folket kan avgöra hans öde i framtida politiska val.

Nationell dialog planeras

De tre presidenterna förväntas också diskutera hur och när en stor fredskonferens i Syrien arrangeras. Konferensen är tänkt att samla alla viktiga politiska grupperingar i landet kring samma bord.

President al-Assad meddelade på tisdagen att han är beredd att delta.

Ryssland ville att konferensen skulle ha inletts redan förra veckan, men Turkiet slog på bromsarna på grund av kurdfrågan.

Ryssland vill att Syriens kurder ska få delta i konferensen. Moskva har också delvis gett sitt stöd till kurdiska styrkor i kriget mot den Islamiska staten.

Turkiet å sin sida anser att de kurdiska styrkorna är terrorister som numera ockuperar en del av Syriens territorium.

Oppositionen eget möte

På onsdagen samlas också en stor del av den syriska väpnade oppositionen i Saudi Arabiens huvudstad.

Oppositionen ska försöka förbereda en gemensam strategi inför de av FN-ledda fredssamtalen i Genève som inleds den 28 november.

Den väpnade oppositionen har hittills varit misstänksam gentemot Rysslands försök att inleda en politisk process och efterlyser en större roll för FN.

President Putin sa dock i går att den politiska fredsprocessen måste vara FN-ledd för att lyckas.