Hoppa till huvudinnehåll

Riksdagsledamöterna i Österbotten står på högskolornas sida – men de vill satsa på specialisering och tätare samarbete

Anonyma studerande i klassrum.
Anonyma studerande i klassrum. Bild: Mostphotos utbildning,skoltrötthet

Riksdagsledamöterna i Vasa valkrets vill ha kvar högskoleutbildningarna i de österbottniska landskapen. De lyfter också fram betydelsen av ett fristående Vasa universitet.

Yle har frågat österbottniska riksdagsledamöter hur de ser på högskoleutbildningens framtid.

Av de 14 ledamöter som svarat på Yles enkät är de flesta rent rörande eniga om hur viktigt ett tätare samarbete är för att bevara högskoleutbildningarna i landskapen.

Samarbete över Kvarken

Riksdagsledamöterna anser att man också kunde vända blicken mot Sverige när man söker samarbetsparners. Speciellt SFP:s ledamöter poängterar möjligheten att samarbeta med Umeå universitet. I Umeå finns det i dagens läge över 35 000 högskolestuderande.

Joakim Strand
Joakim Strand. Joakim Strand Bild: Yle/Anna Ruda Joakim Strand

Det mest konkreta förslaget till samarbete kommer från Joakim Strand (SFP). Strand anser att Vaasan ammattikorkeakoulu och den svenskspråkiga motsvarigheten Novia egentligen hade kunnat gått samman för länge sen.

- Det krävs en lagändring för att det ska vara möjligt, men i princip finns de två läroanstalterna redan under samma tak, säger Strand.

Profilering, profilering och ännu mera profilering

Profilering och fokusering på egna styrkor är enligt riksdagsledamöterna det trumfkort som kommer att trygga högskolornas existens ute i landskapen. Många av ledamöterna påminner om hur olika landskapen är sinsemellan.

För att yrkeshögskolorna ska kunna utbilda kunnig arbetskraft som stannar kvar i landskapen behöver alla tre få behålla sin egen högskoleutbildning.

Kansanedustaja Tuomo Puumala
Tuomo Puumala. Kansanedustaja Tuomo Puumala Bild: Aleksis Salusjärvi Tuomo Puumala

Tuomo Puumala som är ordförande för riksdagens kulturutskott säger att nyckeln är specialisering.

- Högskolorna måste hitta de kompetensområden där de kan sträva efter att bli bäst i landet, eller i hela Europa. Exempelvis batteriteknik och oorganisk kemi kan fokuseras till Mellersta Österbotten, Vasa har sitt eget energikluster och Seinäjoki kan bygga sitt kunnande kring mat och livsmedel, säger Puumala.

Universitetet kvar i Vasa

Riksdagsledmöterna vill ha kvar Vasa universitet. Jutta Urpilainen (SDP) påminner om att grundandet av universitetet i tiderna var ett viktigt gemensamt beslut inom Vasa valkrets. Urpilainen får medhåll av Centerns Lasse Hautala.

- Vasa universitet är viktigt för de österbottniska landskapen, säger Hautala.

Vasa universitet är i dag ett fristående universitet medan Åbo Akademi och Svenska Handelshögskolan också finns på andra orter.

I Seinäjoki är Tammerfors universitet en stark aktör liksom Jyväskylä universitet i Karleby.

Vasa Universitet
Vasa universitet. Vasa Universitet Bild: YLE/Rolf Granqvist långsidan

Yle Pohjanmaa ordnade förra veckan en paneldiskussion kring de österbottniska högskolornas framtid. Då diskuterades både möjligheterna att slå ihop utbildningsenheter och möjligheterna till samarbete.

Rikdagsledamöterna har liknande funderingar.

Men faktum är att staten ställer krav på inbesparingar och högskolorna överlever inte enbart på god vilja ute i landskapen. Man måste ta till konkreta åtgärder. Maria Tolppanen (SDP) anser att det finns ett hot mot Vasa universitet.

- Det är inte alls omöjligt att universitetet är hotat när man ser på utvecklingen. Men vi måste se till att bevara ett fungerande universitet, säger Tolppanen.

Maria Tolppanen är socialdemokratisk lokalpolitiker och riksdagsledamot.
Maria Tolppanen. Maria Tolppanen är socialdemokratisk lokalpolitiker och riksdagsledamot. Bild: Yle/Moa Mattfolk Maria Tolppanen,riksdagsledamöter,Vasa,Österbotten

Västra Finlands universitet

Samlingspartiets Susanna Koski kastade fram idén om att västkusten kunde ha ett eget universitet eligt samma modell som universitetet i Östra Finland. Där bildade Kuopio, Joensuu och Nyslott tillsammans Östra Finlands universitet.

- Jag tror inte att någon i östra Finland längtar tillbaka till den tiden när de var tre olika högskolor. Det kan finnas skäl att utreda möjligheten att bilda Västra Finlands universitet.

- Jag tror att både staten och ministeriet skulle vara positivt inställda till en sådan modell, säger Koski.

Text: Janina Hietamäki / Yle
Översättning och bearbetning: Mikaela Löv-Aldén

Artikeln uppdaterad 23.11 klockan 11.37, Åbo Akademi och Svenska handelshögskolan har verksamhet på flera orter, vi ber om ursäkt för den misslyckade översättningen till finska att det är frågan om filialer som finns i Vasa.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten