Hoppa till huvudinnehåll

Vasek åker på skattesmäll — lånar 250 000 euro av Vasa

Stefan Råback
Stefan Råback, tf verkställande direktör på Vasek. Stefan Råback Bild: Yle/Sara Bergström vasek

Vasek måste betala kvarskatt för obetald mervärdesskatt och skattehöjningar. Dessutom går utbetalningen av lovad projektfinansiering långsamt.

Vasa regionens utvecklingsbolag, Vaseks tf verkställande direktör skriver i låneansökan till staden att Vaseks ekonomi är väldigt utmanande.

Det beror på att skattegranskningen för åren 2013 till 22016 resulterade i att skatteförvaltningen kräver att Vasek betalar ytterligare 302 000 euro. Kvarskatten består av obetald mervärdesskatt och skattehöjningar.

Vasek har överklagat skattebeslutet till Helsingfors förvaltningsdomstol, men svaret därifrån dröjer. Skatteförvatningen och Vasek har olika tolkningar om hur hurudan mervärdesskatt som ska betalas för kommunbidragen.

Långsam projektfinansiering

Enligt Vaseks tf. verkställande direktör Stefan Råback är det inte bara skattesmällen som orsakar den aktuella ekonomiska svårigheten.

- Vi har just nu flera utvecklingsprojekt på gång men finansieringen går långsamt. En del pengar som härstammar från förra året kommer till oss först i år, säger Råback till tidningen Pohjalainen.

Vasek har redan återbetalningsplanen klar.

- Hälften betalar vi tillbaka i början av nästa år och resten i slutet av året, säger Råback till Pohjalainen.

Vasa stadsstyrelse beviljade lånet på sitt möte på måndagen.

Pohjalainen var först med nyheten.