Hoppa till huvudinnehåll

Åbo Akademi och Åbo universitet bygger ny gemensam byggnad för kemiteknik

Gadolinia vid Åbo Akademi
Gadolinia vid Åbo Akademi har sett sina bästa år. Gadolinia vid Åbo Akademi Bild: Åbo Akademis bildbank åbo akademi,Åbo Akademi

Åbo Akademis styrelse gav på torsdagen klartecken till nya gemensamma lokaler med Åbo universitet. Det handlar om en ny gemensam byggnad för kemi och kemiteknik.

- Jag som rektor fick fullmakten att underteckna hyresavtalet med Suomen Yliopistokiinteistöt som ska bygga den nya byggnaden. Motsvarande beslut har redan tagits av Åbo universitet, så nu börjar det på riktigt, säger ÅA:s rektor Mikko Hupa till Yle Åboland.

Det byggs en gemensam byggnad för kemi och kemiteknik, dit Åbo Akademi flyttar sin verksamhet från nuvarande Axelia och Gadolinia.

Det är en fin lösning på det stora behovet att få nya utrymmen. De nuvarande lokalerna är inte längre acceptabla

Gadolinia som stod klart 1969 har bland annat haft stora problem med vattenläckage och byggnaden har funnits på en lista över fastigheter som har ett akut behov av att åtgärdas redan i många år.

- Både Axelia och Gadolinia har länge varit i stort behov av renovering och det här blir alltså lösningen till det. Den nya byggnaden kommer att finnas på tomten där det just nu finns en gammal byggnad med namnet Juslenia, så vi kallar den Jusleniatomten.

Rektor Mikko Hupa vid Åbo Akademi
Mikko Hupa. Rektor Mikko Hupa vid Åbo Akademi Bild: Yle/Nina Bergman åbo akademi

I den byggnaden kommer Åbo universitet att placera all sin kemi och där kommer också finnas en hel del gemensam apparatur, så enligt rektor Hupa är det här ett stort steg för ÅA:s kemiverksamhet.

- Det är en fin lösning på det stora behovet att få nya utrymmen. De nuvarande lokalerna är inte längre acceptabla. Det kommer att möjliggöra fina samarbeten med Åbo universitet. Det kommer också att attrahera studenter och lärare inom det här området.

Gadolinia kommer att rivas

Vad som händer med Axelia är ännu oklart.

- Axelia ägs av Suomen Yliopistokiinteistöt och vi säger upp avtalet med dem. Gadolinia som ägs av vår stiftelse kommer att rivas och dit kommer det att komma någonting nytt. Stiftelsen har lite olika planer, men de är inte alls färdiga ännu.

- Men Gadolinia kommer inte att ha samma verksamhet som byggnaden har i dag, det vill säga kemiteknisk och naturvetenskaplig verksamhet. All den verksamheten flyttas till nybygget.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland