Hoppa till huvudinnehåll

Debutanten Haarala gillar banan i Ruka: "Jag vill göra resultat här"

Juuso Haarala.
Juuso Haarala siktar på en framskjuten placering i sprinten i Ruka. Juuso Haarala. Bild: All Over Press längdskidåkning

Försäsongen har lyft självförtroendet. Juuso Haarala siktar högt i sin världscupdebut. ”Banan ska passa mig jättebra. Målet är inte bara att få starta”, säger han till Yle Sporten.

När stora delar av den nationella sprinteliten på skidor möttes i Muonio för ett par veckor sedan fick de etablerade åkarna ge vika för Juuso Haarala.

Förra vinterns VM-finalist Ristomakki Hakola vann, men Haarala spöade resten av finländarna och slutade fyra. Även i Vuokatti och Rovaniemi har Minkenåkaren visat lovande form.

I morgon har han tänkt visa den breda massan vad han kan i Ruka. I sin första världscuptävling är målsättningen enkel och tydlig:

– Målet är inte bara att få starta. Jag vill göra resultat här också. Starten på säsongen har gått bättre än förväntat och jag siktar på att gå vidare från kvalet. Målet är att åka i heaten. Om jag åker lika fort som i kvalet i Muonio ska det räcka, säger Haarala till Yle Sporten.

Reijo Jylhä.
Förbundskaptenen Reijo Jylhä har gillat vad han har sett av Juuso Haarala. Reijo Jylhä. Bild: All Over Press/Jarno Kuusinen Reijo Jylhä

Tränarbytet har hjälpt

Förra året bytte Haarala tränare. Jarmo Riski har tagit över ansvaret – och det har gett resultat.

– Jag tränar smartare. Om kroppen känns trött ska jag våga vila. Under hela försäsongen har jag fått träna bra och varit frisk.

En annan orsak är valet att skjuta fram starten studierna. Just nu satsar Haarala på skidåkningen. Vinterns uppsatta mål är att skörda framgångar i U23-VM i Schweiz, men …

– Jag hoppas förstås på att jag kan utmana om en OS-plats, men jag tar ingen onödig press inför säsongen. Allt är ju möjligt. Med lika bra åkning som i Muonio eller ännu lite bättre är det inte omöjligt med OS.

Haarala har imponerat på förbundskaptenen Reijo Jylhä, men det är inget som får världscupdebutanten att flyga iväg.

– Det är otroligt kul att få tävla i världscupen mot de allra bästa, men jag försöker att hålla mig lugn. Då blir resultaten också bäst. Om det skulle gå bra nu kan jag få fler världscupstarter och då ka mina mål för säsongen ändras.

Matias Strandvall.
Matias Strandvall har lärt Juuso Haarala ett och annat. Matias Strandvall. Bild: All Over Press Matias Strandvall

Gillar sprintbanan i Ruka

Efter tävlingarna i Rovaniemi förra helgen har Haarala laddat upp tillsammans med Matias Strandvall och resten av landslaget. Enbart insynen i de rutinerades förberedelser har gett mycket.

– Jag har fått se vad de gör inför tävlingarna. Jag har mycket att lära mig.

Nu görs de sista förberedelserna inför debuthelgen. En klassisk sprint, ett klassiskt intervallstartslopp och en jaktstart i fri teknik står på programmet.

Banorna i Ruka är tuffa. Sprintbanan anses vara en av säsongens allra jobbigaste. Det ska passa Haarala.

– Det borde passa bra med en lång uppförsbacke på slutet. Då måste man vara snabb i benen och det är jag. Jag är starkare i benen än i överkroppen som behövs i stakåkningen. Den där banan ska passa jättebra.

– Helgens program fungerar fint för mig. Jag tycker om att tävla mycket. Jag förväntar mig bra åkning hela helgen, men jag måste se till att inte vara för ivrig.

Glenn Lindholm gjorde intervjun i Ruka.