Hoppa till huvudinnehåll

Enkät: Var tredje tror sig köra hybridbil om tio år

En elbil laddas intill en trottoar.
En elbil laddas intill en trottoar. Bild: Mostphotos elbilar,laddning

Var tredje finländare tror sig köra hybridbil om tio år, visar en undersökning som biltillverkare har gjort. I dagens läge har var tionde ny bil hybridmotor.

Det är biltillverkarna Lexus och Toyota som har låtit utföra enkäten om bilanskaffningsplaner bland tvåtusen finländare. Majoriteten uppger sig fortfarande hålla sig till bensindrivna bilar.

Men var tredje säger sig vara beredd att vid nästa bilbyte välja en hybridbil, alltså en bil som använder både elmotor och förbränningsmotor.

Nyligen har energibolaget Fortum publicerat en egen undersökning där drygt en tredjedel av de svarande kan tänka sig att byta till elbil, förutsatt att den kan laddas hemma.

Bilarnas miljöpåverkan oroar många

I biltillverkarnas enkät uppger de flesta som orsak till valet av hybridbil dels lägre kostnader för bränsle och skatter, dels mindre utsläpp.

Av de svarande uppger 40 procent att de oroar sig över miljöpåverkan från bilismen.

Nästan lika stora andelar bedömer att de med sitt eget bilval kan påverka miljön och säger sig vara beredda att pruta på den bekvämlighet som bilen för med sig.

Men ytterst få är beredda att avstå från privatbil helt och hållet.

Högt bilpris och svår laddning avskräcker

Till de faktorer som mest avhåller de svarande från att välja hybridbil hör högt anskaffningspris, oro för batteriets hållbarhet och bristen på laddningspunkter för elmotorer.

Också i Fortums undersökning om elbilar betonar många svarande att möjligheterna att ladda bilarna måste bli bättre.