Hoppa till huvudinnehåll

Färre pass, mera kvalitet – Hannu Manninen tränar mindre än förr

Ingen annan har vunnit så många tävlingar i världscupen i nordisk kombination som Hannu Manninen. Framgångarna har krävt mycket hård träning, speciellt då han var ung. Idag är Manninen 39 år gammal och träningsmängden är betydligt mindre.

Numera är Manninen familjefar och flygkapten, vilket fyller kalendern. I stället har man lagt tyngdpunkten i träningsplaneringen på kvalitet.

– Det är inte mera möjligt för mig att träna två pass i dagen. Därför har jag planerat träningen så att jag bara gör ett verkligt bra pass som jag på allvar fokuserar på. Det har visat sig att vara effektivt. Återhämtningen fungerar bättre och kroppen tar emot träningen mycket bra, förklarar Manninen.

Att minska på träningsmängden kan låta mer drastiskt än vad det egentligen är för en idrottare med Manninens bakgrund.

– Det skulle inte vara möjligt om jag inte hade tränat så mycket tidigare under karriären. Under den tiden som jag inte tävlade, tränade jag ändå. Jag höll på med triathlon, vilket gjorde att det var enklare att gräva fram formen efter comebacken.

Manninen hade en paus på över fyra år innan han för ett och ett halvt år sedan bestämde sig för att komma tillbaka.

Färre träningstimmar

Manninens träningsmängder har fallit drastiskt jämfört med de tider då han byggde upp sin fysiska form för att nå världstoppen.

– Om man ser konkret på timmar som jag tränar så tränade jag minst tjugo timmar i veckan under den aktiva tiden. Numera tränar jag 10-12 timmar veckan, så betydligt mindre. Men som sagt skulle det inte vara möjligt utan den grund som jag har.

Ny teknik i backmomentet

I skidspåret har Manninen alltid varit stark. Han största utmaning finns i backmomentet. Det beror på att han är lång. För att kunna tävla bland de bästa i världen har man under senaste sommar ändrat på hopptekniken.

– Tidigare gjorde jag avstampen under en kort tid, nu strävar jag efter att göra avstampen lugnare. Idén är att jag ska få mera tryck under foten och att avstampen därmed blir effektivare.

Att förändra en teknik som idrottaren använt i åratal är ingen enkel sak och det tar tid.

– I en del hopp har det redan lyckats. Det har helt systematiskt varit som tema sedan sommaren, genom hösten och det kommer att fortsätta framöver. Antagligen kommer det inte att ännu fungera som det ska i säsongsöppningen, men jag siktar på att vara i toppform i februari. Det kräver tålamod och långsiktighet.

Målet är en medalj i OS

I februari är det förstås OS i PyongChang som gäller. Där vill Manninen tävla om medalj.

– Jag vill absolut åka med till OS för att nå framgång, det räcker inte med att jag kommer med på resan. Man måste vara realist med sin egen prestationsnivå och mitt mål är inte i de individuella tävlingarna. Jag tror att det lag i nordisk kombination som tävlar i Korea tävlar om medalj. Mitt mål är att vara med i det laget.