Hoppa till huvudinnehåll

Forskare: Förbered ditt barn på vad man ska göra om man möter en blottare

Blottare i buskarna
Blottare i buskarna Bild: YLE/Rose-Marie Sundström blottare

Förra veckan påträffades en blottare vid stadsdelen Hansängen i Åbo. Händelsen, där ett barn var inblandat, slutade med en polisanmälan. Annika Gunst, som forskar i ämnet psykologi vid Åbo universitet, uppmanar föräldrar att förbereda barnen på vad man kan göra i en sådan situation.

Anna Lumme och hennes åttaåriga dotter samt en kompis till Lumme mötte i fredags en man som stod vid en skogsdunge intill en stor lekplats. Mannens byxor var nerhasade och han stirrade på dem.

- Han hade sitt paket i handen och höll på med en rörelse som inte går att ta miste på. Det var helt klart att han stod och tittade på oss, sade Anna Lumme till Yle Åboland i samband med händelsen.

Forskaren Annika Gunst menar att det kanske har funnits en bild av att exhibitionister skulle vara ofarliga. Men forskning visar att våldsbrott är mer vanligt förekommande bland dem.

- Så med tanke på det finns det anledning att vara försiktig om man råkar hamna i en sådan situation. Det är kanske onödigt att gå omkring och vara orolig. Men däremot kan det vara bra att förbereda barnen på vad man kan göra i en sådan situation. Till exempel att avlägsna sig, alltså gå bort från platsen. Sedan beror det också mycket på barnets ålder och ifall barnet har en mobiltelefon och kan kontakta någon. Så i första hand vända om och ringa någon vuxen.

- Som vuxen är det viktigt att vara lyhörd och lyssna på barnet. Hur mycket av det här beteendet man kan förklara för ett barn beror mycket på barnets ålder och situationen.

Annika Gunst.
Annika Gunst. Annika Gunst. Bild: Yle/Lina Frisk. psykolog,Annika Gunst

Nätet ger en bra möjlighet till att blotta sig

En del hävdar att blottare flyttat sig från buskarna till nätet, stämmer det att vi ser färre blottare i gatubilden eftersom de kan blotta sig på nätet i stället?

- Jag har inga siffror på att det skulle ha minskat i gatubilden, det handlar ändå om såpass få fall i gatubilden. Men förstås ger nätet en bra möjlighet till att blotta sig. Delvis på grund av anonymitet och delvis också tillgänglighet. Att det är lätt att göra det och lätt att gömma sig på nätet.

Vilken typ av vård kan de här personerna få?

- Ofta använder man sig av kognitiv beteendeterapi. I de här fallen jobbar man också mycket med impulskontroll. Att lära sig känna igen när man har ett sug att göra någonting som är problematiskt. Och att också stå emot det här suget, säger Annika Gunst.

Läs också