Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors är Finlands droghuvudstad – antalet narkotikabrott ökar stadigt

En påse cannabis i ett laboratorium.
Droganvändningen ökar i Helsingfors, cannabis är populärt. En påse cannabis i ett laboratorium. Bild: Kari Ahotupa / Yle narkotika,cannabis,Marijuana,Laboratorium,kriminalteknisk undersökning

I Helsingfors sker mest narkotikabrott i Gloet, Gårdsbacka, Berghäll, Östra centrum och Kampen. De vanligaste drogerna är amfetamin och marijuana, men metamfetamin blir allt vanligare.

Utgående från mängden anmälda narkotikabrott i hela landet är Helsingfors Finlands droghuvudstad.

Cirka 4 100 narkotikabrott har anmälts i Helsingfors från början av året till oktober. Det innebär att Helsingfors ligger på första plats bland städerna i Finland. I Tammerfors har 1 500 fall anmälts och i Esbo 1 100 fall.

− Mängden narkotikabrott har ökat stadigt i Helsingfors sedan 2012. Den största ökningen har skett i den mildaste kategorin som är bruk av narkotika, säger Kari Niinimäki från Helsingforspolisen.

Droger i centrum och i förorterna

Det sker narkotikabrott överallt i Helsingfors men en titt på statistiken visar att det sker mest brott i Gloet, dit också området kring järnvägsstationen hör. Gårdsbacka, Berghäll, Östra centrum och Kampen är också områden där det sker många narkotikabrott.

Autoja ajaa iltahämärässä valot päällä.
I centrum förekommer droghandel. Autoja ajaa iltahämärässä valot päällä. Bild: Henrietta Hassinen / Yle Helsingfors centralstation,Helsingforsregionens trafik,trafik,trafikolyckor,bilar,kväll,vägtrafik,Helsingfors,körljus

Kari Niinimäki poängterar att invånarantalet i Helsingfors är en naturlig förklaring till att staden toppar statistiken över narkotikabrott.

− Brott vill man vanligen utföra i hemlighet och det lyckas bättre i stora folkmängder, säger Niinimäki.

Enligt Niinimäki kommer droger ofta från andra länder och eftersom det finns en hamn i Helsingfors kan drogerna smugglas den vägen.

När man tar i beaktande den stora befolkningsmängden i Helsingfors så sticker staden inte ut lika mycket längre.

Om man ser till mängden narkotikabrott per tusen människor så toppar Helsingfors och Tammerfors fortfarande statistiken. I universitetshuvudstäderna i landskapen är antalet bara aningen lägre.

Det sker minst narkotikabrott i Vanda och Esbo i relation till tusen invånare.

Små kommuner med noll narkotikabrott

Droger finns i princip i hela landet men i 35 små kommuner i Finland har inga narkotikabrott anmälts detta år. På Åland finns det åtta sådana kommuner.

Centralkriminalpolisens kriminaltekniska laboratorium i Vanda.
Centralkriminalpolisens kriminaltekniska laboratorium i Vanda. Centralkriminalpolisens kriminaltekniska laboratorium i Vanda. Bild: Yle/Kari Ahotupa Centralkriminalpolisen,laboratorier,kriminalteknik,centralkriminalpolisens kriminaltekniska laboratorium

I centralkriminalpolisens kriminaltekniska laboratorium i Vanda vet man vilka substanser som de som använder narkotika föredrar.

– Vi får mest amfetamin och marijuana. Växande trender är metamfetamin och hasch, säger Tiina Kauppila, som är kemist på kriminaltekniska laboratoriet.

Anmärkningsvärt är att mängden metamfetamin som beslagtogs i fjol var stor.

Metamfetamin är relativt vanligt i Finland, det visar prov som tagits från avloppsvatten. I avloppsvattnet kan man nämligen hitta rester av droger och mest rester av metamfetamin i relation till befolkningsmängden hittades i Esbo, Helsingfors och Jyväskylä.

Tiina Kauppila i laboratoriet.
Tiina Kauppila jobbar i centralkriminalpolisens kriminaltekniska laboratorium. Tiina Kauppila i laboratoriet. Bild: Yle/Kari Ahotupa laboratorier,kriminalteknik,centralkriminalpolisens laboratorium i Vanda

Designdroger intresserar

– Så kallade designdroger är endast en liten av helheten, ungefär fyra procent av all droger, säger Tiina Kauppila.

Med designdroger avses substanser som inte klassificeras som droger men som ändå påminner om narkotika. På internet kan man beställa blandningar av olika substanser utan att veta vilken effekt de har efter användning.

– Ämnen som inte klassificeras som droger intresserar också, man kanske tänker sig att man kan använda dem utan några följder. Det är klart att de här ämnena är betydligt farligare än de så kallade traditionella drogerna.

Enligt polisen sker en allt större del av droghandeln på nätet. Det betyder att det är möjligt att få tag på nästan alla slags droger oavsett var man befinner sig i Finland.

Artikeln baserar sig på en artikel från Yle Uutiset.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen