Hoppa till huvudinnehåll

HS Center i Vasa blir modern galleria – Harry Schaumans Stiftelse tror på centrum

HS Center byggs om nästa år. På bilden Harry Schaumans stiftelses fastighetschef Jan_Erik Hinds och vd Tom Westermark.
HS Center byggs om nästa år. På bilden Harry Schaumans stiftelses fastighetschef Jan-Erik Hinds och vd Tom Westermark. HS Center byggs om nästa år. På bilden Harry Schaumans stiftelses fastighetschef Jan_Erik Hinds och vd Tom Westermark. Bild: Yle/Anna Kurtén Espen,Harry Schaumans Stiftelse

Köpcentret HS Center vid torget i Vasa byggs om till en modern galleria med nya affärer och restauranger. Ägaren Harry Schaumans Stiftelse tror på centrums dragningskraft trots hård konkurrens.

Sedan Anttila gick i konkurs för ett år sedan har flera affärslokaler gapat tomma i HS Center, vilket har fått både företagare och stadsbor att undra över framtiden.

Ägaren Harry Schaumans Stiftelse har hittills varit väldigt förtegen om planerna men på torsdagen kunde man berätta om planerna på en presskonferens.

- Vi har utformat en väldigt modern galleria, säger stiftelsens fastighetschef Jan-Erik Hinds.

HS Center i Vasa.
Fasaden mot Hovrättsesplanaden får ett modernare utseende i glas och granit och ingången flyttas. HS Center i Vasa. Bild: Yle/Markus Bergfors vasa centrum

Ny fasad och ny ingång

HS Centers tre fastigheter totalrenoveras med start efter jul. Bland annat förnyas köpcentrets fasad mot Hovrättsesplanaden - det blir en glasfasad istället för betongelement.

Ingången flyttas också närmare järnvägsstationen där fler människor rör sig.

Vasa centrum
Vasa centrum Bild: YLE/Sofi Nordmyr hs center

Första våningen öppnas upp mot affärerna på andra våningen och andra våningen får skyltfönster.

Den första affären man slutit avtal med är klädkedjan Halonen som slår upp sina dörrar nästa höst.

- Det har funnits efterfrågan på att vi ska öppna en affär i Vasa, säger kedjans vd Pekka Halonen.

Halonen har 20 affärer runtom i landet, bland annat i Karleby och Seinäjoki.

Förhandlingar pågår

Vilka andra affärer som öppnar i det förnyade HS Center är inte klart ännu, men man hoppas kunna nå avtal också med andra företag som inte finns i Vasa sedan tidigare.

- Vi förhandlar som bäst med möjliga hyresgäster och berättar mer när vi har något att berätta, säger fastighetschef Jan-Erik Hinds.

I köpcentrets andra våning, under Bio Rex, planerar man en restaurangavdelning med två till fyra restauranger. Också på restaurangsidan förhandlar man med hyresgäster.

- Det blir inte fine dining-restauranger utan god vardagsmat, också lunch, säger Hinds.

Restaurangerna kommer också att vara öppna kvällstid.

Tror starkt på centrum

Jan-Erik Hinds medger att det varit frustrerande både för stiftelsen och för stadsborna att det gapat tomt i HS Center sedan Anttila gick i konkurs ifjol.

- Men den konsultbyrå vi samarbetar med säger att det här egentligen gått ganska fort. Affärer kan ha planer på att etablera sig i Vasa men först om några år. Då är det inte alltid världens enklaste sak att skynda på en sådan process.

Både vd Tom Westermark och fastighetschef Jan-Erik Hinds tror starkt på Vasa centrum.

- Vi vill ha ett levande centrum och har jobbat hårt för det. Vi är säkra på att det här blir riktigt bra, säger Tom Westermark.

"Går inte att jämföra med Stenhaga"

Westermark tror att HS Center kommer att klara sig bra i konkurrensen med affärerna i Stenhaga.

- Jag tror inte att man kan jämföra ett köpcenter utanför stan med ett som finns i centrum. Här har vi restauranger, biografer och annan underhållning i kombination med shopping. Vasaregionen är så stor att det finns utrymme för båda.

HS Center i julskrud.
HS Center i julskrud. Bild: Yle/Anna Kurtén Espen

Inte heller den hårda konkurrensen inom restaurangbranschen oroar Harry Schaumans stiftelse. I år har flera nya restauranger öppnat i Vasa.

- Konkurrensen har ökat men samtidigt spenderar folk i dag både mer tid och pengar på restauranger och caféer. Vi tror att ett gott utbud också borgar för en bra efterfrågan, säger Westermark.

Planerar stor invigning till julöppningen 2018

Målet är att det förnyade HS Center invigs stort till julöppningen 2018, men redan under våren hoppas man att några affärer ska kunna öppna.

stort affärshus
stort affärshus harry schaumans stiftelse

Under renoveringen kommer de affärer som idag finns i HS Center i stort sett att kunna hålla öppet som normalt. Något avbrott kan det bli i något skede.

Hoppas på överseende

Åtminstone två affärer slutar och en del affärer byter tillfälligt lokal under renoveringen, säger Jan-Erik Hinds.

- Vi hoppas att stadsborna har överseende med det här. Att vänta på något gott är väl att aldrig vänta för länge, får vi hoppas.

Hinds vill inte berätta hur stor budgeten är för renoveringen av HS Center.

- Men det går nog åt en hel del pengar kan jag säga.

Artikeln uppdaterad 23.11 klockan 14.40 och 16.46 med uppgifter om restauranger och fler citat av Jan-Erik Hinds och Tom Westermark.