Hoppa till huvudinnehåll

Ingen Rekoutdelning eller kundparkering på torget i Jakobstad

Torget i Jakobstad.
Torget i Jakobstad. Jakobstad,torg

Det ser inte ut att bli någon Rekoförsäljning på torget i Jakobstad eftersom tekniska nämnden säger nej till kundparkering. Det har inte blivit så mycket annat heller av det som fanns på invånarnas önskelista.

Tekniska nämnden i Jakobstad är enig om att det inte blir någon kundparkering på torget i Jakobstad. Och inte heller några gratisplatser för Rekoutdelning. Och med de besluten verkar det inte bli någon rekoutdelning alls på torget säger Rekos initiativtagare Thomas Snellman.

- Jag är ju inte ensam om att ta beslut, men det här rimmar inte med med vårt koncept. Jag vill påstå att det inte blir någon utdelning på torget, säger Snellman.

Thomas Snellman är initiativtagare till Reko.
Thomas Snellman. Thomas Snellman är initiativtagare till Reko. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén Österbotten,snellman

Det finns ingen anledning att flytta bort från Optimas parkering om torgplatserna kostar pengar och parkering inte tillåts.

- Men om de vill har oss på torget och försäljarna inte behöver betala för platser och kundparkering ordnas så är vi öppna för att flytta dit. Kanske tänker de om, säger Thomas Snellman.

Rekohandlarna välkomna

Christer Tonberg (SFP) som är ordförande för tekniska nämnden säger att Reko-handlarna är välkomna. De får parkera på torget om de betalar för sin försäljningsplats. Kunderna måste ändå hitta en annan plats att parkera.

- Det skulle uppstå en märklig situation om Rekos kunder fick parkera på torget när inga andra kunder får parkera där, säger Tonberg.

Christer Tonberg säger att det inte torde vara några problem att hitta parkeringsplatser runt torget eller i parkeringsgrottan

Grönt och lummigt torg

Våren 2016 fick invånarna säga sitt om hur de vill att torget ska se ut. Över 100 initiativ lämnades in till staden.

Ett grönt, lummigt torg i rätt proportion önskade sig stadsborna. Bland initiativen fanns önskemål om uteserveringar, springbrunn, träd och blommor, lekredskap.

En levande samlingsplats och inget ryskt, stelt torg som en kvinna uttryckte det.

Torget i Jakobstad.
Torget i Jakobstad. Jakobstad,torg

I ärlighetens namn är det ju naturligt att det inte är vare sig grönt eller lummigt en stormig dag i november, men åtminstone ännu finns det ingen växtlighet alls på torget. Egentligen finns det bara belysning och hisshusen till parkeringsgrottan.

Inte mycket av det som stadsborna önskade sig har åtminstone ännu förverkligats.

Mest negativa kommentarer på stan

När Yle Österbotten frågar folk på stan vad de tycker om det nya torget är meningarna lite delade. De flesta verkar inte så nöjda.

- Det är väl bra, säger en äldre dam. Det finns gott om plats.

- Det är okej, men vi brukar inte vara där, säger två tonårstjejer.

Desto mera bestämda i sin åsikt är de som är missnöjda.

- Där finns ju ingenting. Det är helt tomt där och inte får man köra dit med bilen heller. Reko eller vilken verksamhet som helst skulle vara bra så att man fick lite liv på torget, säger en finskspråkig man.

Det blev inte lyckat, folk ska samlas på torget, inte omkring det avslutar mannen.

- Vi ska inte ens tala om det där torget, det är inte likt någonting alls. Jag vill inte tala om det, säger en man i övre medelåldern.

Så du är inte nöjd?

- Nej långt ifrån, säger han.

Torget har inte alls blivit den mötesplats det borde vara säger en medelålders kvinna.

- Det är synd om Reko inte flyttar hit, de skulle passa bra här. De har ju också marknadsstånd här under höst- och vårmarknaden.

Är du nöjd med torget?

- Nej, det är jag inte. Jag skulle vilja att det är grönt om sommaren och att det finns handel på torget. Jag vill ha tillbaka vårrullevagnarna som det var förr. Nu finns det ju ingenting här, säger kvinnan.

- Kanske kommer det en julgran. Det skulle åtminstone pigga upp lite, avslutar kvinnan.

Färska grönsaker i en papperskass.
Många Jakobstadsbor skulle vilja se Reko-handlare på torget. Färska grönsaker i en papperskass. Bild: Yle/Tove Virta rekoutdelning,Ekenäs

Folk är inte nöjda

Christer Tonberg är medveten om att många vill få mera liv och rörelse i det som väl närmast ska vara stadens vardagsrum. Det önskar han också själv.

- Folk är inte nöjda, det är jag medveten om. Mest missnöjda är de kanske med att det inte finns några visioner och konkreta planer. De vill inte ha ett stort, kallt torg utan verksamhet, säger Tonberg.

Tonberg säger att torget inte på något sätt är förstört, det finns alla möjligheter att utveckla området. Det är stadens uppgift att bygga de fasta konstruktionerna och skapa förutsättningar för verksamhet.

- Torget är jättestort i förhållande till stadens storlek, det är utmanande att få det till en gemytlig samlingsplats. Men vi måste skapa rum i rummet, inreda torget och få det trivsamt, säger Tonberg.

Ingen ansökan om bygglov

På sätt och vis är torget ännu halvfärdigt. Tanken är att torget så småningom ska få stensättning, men det finns inga medel för det just nu och stensättningen borde ske sedan när hela torgprojektet är klart. Hur det blir med skede två är oklart.

- Mig veterligen finns det inga beslut från Mäenpää Byggnads Ab om skede två. Jag har inte sett några tecken på att det ska inledas, säger Tonberg.

Stadsingenjör Harri Kotimäki säger att bolaget inte lämnat in någon ansökan om bygglov.

Tonberg säger att trots att det inte finns pengar till stora saker så kan man få igång verksamheten och åstadkomma saker trots att torget inte är helt klart.

Men det är också föreningar och företagens uppgift att fylla torget med liv säger Tonberg. Nu närmast ordnar Citygruppen julöppning på torget den första december.

Christer Tonberg.
Christer Tonberg. Christer Tonberg. Bild: Yle/Kjell Vikman Jakobstad,tonberg

Redan 2009 utsåg stadsstyrelsen en arbetsgrupp, Delegationen för utvecklandet av Jakobstads centrum. Delegationen som består av närmare 15 tjänstemän, representanter från handelskammaren och Citygruppen, ordföranden i nämnder och övriga förtroendevalda, slumrar.

Kanske är gruppen också väl stor säger Tonberg.

- Det finns ingen ordförande eller sammankallare för delegationen och efter valet är flera medlemmar nya. Nu just ligger gruppen lågt, men jag tror att medlemmarna samlas rätt snart, säger Tonberg.

Kommer ni då att ta i beaktande de önskemål som stadsborna lämnat in?

- Nu vill jag inte lova för mycket innan vi samlats, men jag tror säkert att det finns goda idéer bland förslagen, säger Tonberg.