Hoppa till huvudinnehåll

Italiensk domstol: Ovaccinerade barn får nekas skolgång

En läkare förbereder vaccinationsspruta för en baby.
En läkare förbereder vaccinationsspruta för en baby. Bild: VOISIN/PHANIE/REX/All Over Press babyer,läkare,medicin,moderskap,barnsjukdomar,barnläkare,vaccinering,vaccin,småbarn

En region hade överklagat den italienska regeringens nya vaccinationstvång, men författningsdomstolen ansåg att staten har rätt att kräva att föräldrar låter vaccinera sina barn.

Regeringen bestämde tidigare i år att göra Italiens nationella vaccinationsprogram obligatoriskt. Det innebär att elever som saknar tio av de vanligaste vaccinationerna kan nekas tillträde till landets skolor.

Den italienska regeringen beslöt om vaccinationstvånget, eftersom vaccinationsgraden låg under Världshälsoorganisationen WHO:s rekommendationer i flera regioner.

Vaccinationstvånget har lett till protester på många håll i Italien. Föräldrar har också trätt fram och berättat att deras barn har nekats skolgång om de inte har fått alla vaccin.

En demonstration mot vaccintvånget i Rom den 28 juli 2017.
En demonstration mot vaccintvånget i Rom den 28 juli 2017. En demonstration mot vaccintvånget i Rom den 28 juli 2017. Bild: EPA/GIUSEPPE LAMI Italien,vaccin

Den lokala regeringen i regionen Veneto hade överklagat vaccinationstvånget, men domstolen avslog överklagan.

Författningsdomstolen ansåg att vaccinationstvånget är motiverat eftersom antalet ovaccinerade barn har ökat så stadigt.

Domstolen ansåg också att det är en lag som måste fattas på nationell nivå och inte regionalt.

Läs mera:

Nya vaccinkrav på italienska skolbarn - vaccinmotståndarna rasar

Nyligen löpte tiden ut för alla föräldrar i Italien att intyga att deras barn är vaccinerade. I samband med skolstarten höstterminen 2018 trädde nämligen en ny lag i kraft som gjorde tio vaccin obligatoriska för alla barn upp till 16 år. De nya bestämmelserna har väckt motstånd i många familjer, trots den kraftiga ökningen av mässlingsfall i landet.

Läs också