Hoppa till huvudinnehåll

Julfesterna förväntas få ett uppsving i år – men restaurangerna har ont om personal och taxiköerna är långa

Fyra personer som står i en ring och skrattar och skålar på en fest.
Fyra personer som står i en ring och skrattar och skålar på en fest. Bild: Mostphotos. julfest

Festsäsongen är i full gång, men middag med dryck är inte längre tillräckligt för julfirarna. De ekonomiskt gynnsammare tiderna har satt sin prägel på julfestfirandet.

Ilkka Joukanen, restaurangägare för Mallaskukko och restaurangbåten Cindy i Åbo, säger att julfirandet är ett välkommet uppsving efter några lugna månader.

- Efter sommarsäsongen blir det alltid lite lugnare innan försäljningen går upp igen inför jul.

Enligt Joukanen har restaurangbranschen mått bättre i år tack vare de positiva ekonomiska utsikterna i Finland. Branschen i helhet närmar sig en tillväxt på 5 procent för i år, vilket är bra med tanke på omständigheterna, förklarar han.

- Folk vågar spendera mera pengar och känner sig tryggare.

Mat och dryck inte tillräckligt

Men den aktiva festsäsongen medför även utmaningar för restaurangerna. Festfolket blir allt mer krävande.

- Konkurrensen är hård och det fungerar inte längre att erbjuda endast mat och dryck åt gästerna. Julfesterna ska gärna ha något extra, något tema eller bra program. De som hittat på något speciellt vinner den här kampen.

Ilkka Joukanen.
Ilkka Joukanen. Ilkka Joukanen. Bild: Yle/Lina Frisk. restaurangbranschen,ilkka joukanen

- Det kan vara en matkurs, teater eller musik. Men bara en middag, som var vanligt för 20 år sen, räcker inte längre.

En julfesttrend, berättar Joukanen, är att samla ihop flera sällskap för att ha möjlighet att ha mer program och bjuda in större artister.

Hur förbereder restaurangbranschen sig för den här intensiva festperioden?

- Det viktigaste är att se till att man har tillräckligt med personal. I dagens läge är det en utmaning att hitta kunnig personal. Det finns inte tillräckligt med peronal, speciellt inte på kökssidan.

Joukanen säger att det är svårt att spekulera i vad personalbristen beror på, men han misstänker att det ökade restaurangutbudet i Åbo kan ha påverkat.

- Dessutom är det ett hårt arbete. Alla är inte beredda att jobba under obekväma arbetstider.

Taxiköerna förväntas bli långa

Det är inte enbart restaurangernas försäljning som blomstrar just nu. Den växande ekonomin syns även på taxiefterfrågan. Tapani Ekuri, verkställande direktör för Sydvästra Finlands Taxidata, säger att det är bråda tider för chaufförerna i Åbo.

- Vi märker av festsäsongen. Först kommer alla Halloween-fester och sedan alla julfestveckoslut.

Tapani Ekuri.
Tapani Ekuri. Tapani Ekuri. Bild: Yle/Lina Frisk. taxi,Tapani Ekuri

Ekuri säger att de förbereder sig inför den här tiden med mer personal och fler bilar.

- Jag har märkt att allt fler prioriterar att komma hem säkert och därför väljer att ta taxi hem från festen. Säkerhetsaspekten är väldigt viktig och något vi verkligen satsar på.

Vad innebär den här tiden för utmaningar för er?

- Det är alltid en utmaning när efterfrågan på taxi blir väldigt stor en viss tidpunkt på dygnet. Då kan kunderna vara tvungna att vänta för att få tag på en taxi.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland