Hoppa till huvudinnehåll

Kulturminister Terho debuterar som kompositör

Sampo Terho ler brett.
En nöjd Terho efter konserten. Sampo Terho ler brett. Bild: Sakari Partanen/ Yle Sampo Terho

Kulturminister Sampo Terho (Blå) debuterade som kompositör då hans verk Satavuotiaalle Suomelle framfördes i Kuopio.

För orkesterversionen ansvarade kapellmästare Hekki Elo som beskriver kulturministerns vision om verket som väldigt tydlig.

- Vi träffades ett antal gånger och utgick från det vi kom fram till då. Terho ville inleda konserten med oboe, och han ville också inkludera cello samt valthorn. Ministern hade tydligt planerat det här noggrant, säger kapellmästare Elo.

Heikki Elo
Kapellmästare Heikki Elo. Heikki Elo Bild: Sakari Partanen/ Yle kapellmästare,Heikki Elo

Elo menar att Terho som är en amatörkompositör har en helt annan synvinkel än proffs.

- Till exempel kan han inte skriva noter. Därför behövdes jag för att orkestrera kompositionen. Jag har såklart gett honom några tips på vägen så att han undviker de uppenbara fallgroparna, förklarar Elo.

Det har varit över en ett år lång process att få kompositionen från demostadium till en version som nu framfördes av en orkester. Elo fick för första gången höra verket för cirka ett år sen då Terho framförde det på flygel.

- Jag tänkte att det var vackert att han hade framfört en sådan låt. Det var såklart en demo som behövde utvecklas, säger Elo.

Terho: "Spännande stund"

Terho har själv sagt att han ville vara med och skapa innehåll för Finlands hundraårsjubileum. Han uppnådde det genom sin komposition.

- Utan hjälp av Heikki Elo hade det knappast blivit något av det hela, säger Terho som titulerar sig som amatörmusiker.

Terho själv var nervös över hur publiken skulle reagera. Hans mål var att skapa ett verk som beskriver de finsknationella vyerna, men själv tror han att alla tolkar verket på sitt eget sätt.

- Det är en ny situation för mig att vara konstnären. Spänningen stiger då jag kommer att höra verket för första gången, kommenterade Terho.

Efter uppträdandet var Terho uppenbart nöjd.

- Jag kan inte sluta le. Det är så vackert att få höra en amatörs verk spelat av proffs.

Ursprungstexten av Anna Ronkanen på Yle Uutiset