Hoppa till huvudinnehåll

Pargas satsar på skolor och vägar – budgeterar ett minus på två miljoner för 2018

Sunnanbergs skola i Pargas
Sunnanbergs skola i Pargas. Sunnanbergs skola i Pargas Bild: Yle/Johanna Ventus sunnanbergs skola i pargas

Sunnanbergs skola och skolorna i centrum är bland de största investeringarna under de närmaste åren. Statsandelarna rasar, men skatterna förblir oförändrade.

Sunnanbergs skola kommer att få en helt ny byggnad som reserveras för undervisning. Den andra av de två skolhusen rivs och nybygget kommer att ha klassrum för alla elever. Det innebär en förbättring för trelärarskolan som hittills haft undervisningen i två hus. Det gamla skolhuset kommer att reserveras för teknisk slöjd och textilslöjd. Skisser på det nya huset har redan presenterats för föräldrar och skolans lärare. Skolhuset torde vara färdigt inför höstterminen 2019.

Pargas stad reserverar 1,6 miljoner euro för det nya skolhuset. 700 000 euro används under nästa år, resten av summan året därpå. Satsningarna på skolcentret är ännu större, kring två miljoner euro fördelat på fyra år. Nästa år uppgår de beräknade kostnaderna till 550 000 euro och åren därpå till en halv miljon euro per år. Pengarna behövs för nya lokaler för musik, slöjd, bildkonst, fysik och kemi.

Minskade statsandelar och högre vårdkostnader

Satsningen på Nagu gästhamn uppgår till totalt 1,7 miljoner euro och till den summan hoppas Pargas stad på ett miljonbidrag från NTM-centralen. Kommunens vattentjänster får en dryg miljon för investeringar på vatten och avlopp.

Vapparvägens affärskvarter behöver nya gator och den satsningen kommer att kosta totalt 750 000 åren 2018-19.

Statsandelarna minskar med över en miljon euro jämfört med i år. Trots det räknar kommunen att den klarar sig utan skattehöjningar och bibehållen servicenivå, säger stadsdirektör Patrik Nygrén.

Pargas budgeterar ett minus på två miljoner euro för nästa år. Förutom de minskade statsandelarna dras kommunen med kraftigt ökade kostnader inom vården. Kostnaderna för specialistvård har ökat med två miljoner euro och de kostnaderna är svåra att undvika. Samtidigt ökar låneupptagningen med 3,5 miljoner euro, säger Nygrén.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland