Hoppa till huvudinnehåll

Skidlandslaget satsar på öppen ansökan i jakten på ny chefstränare – ”Hoppas de fattar sitt beslut först efter OS”

Reijo Jylhä.
Reijo Jylhä gör sin sista säsong som skidlandslagstränare. Reijo Jylhä. Bild: Pekka Sipola/All Over Press Reijo Jylhä

Det har stått klart redan länge att Reijo Jylhä inte kommer att fortsätta som chefstränare för skidlandslaget efter den pågående OS-säsongen. Skidförbundet menar nu att man kommer att gå vidare med en öppen ansökan.

– Vi har valt en arbetsgrupp som ska förbereda valet. Vilka namn som tävlar om posten ska vara klart ännu före årsskiftet.

Det är skidförbundets vd Mika Kulmalas summering av nuläget. Arbetsgruppen som ska hitta de potentiella chefstränarna består av skidförbundets ordförande Markku Haapasalmi, OK-chefen Olli Pekka-Kärkkäinen och skidförbundets längdåkningsordförande Jarmo Luuri.

För att hitta kandidater kommer man att öppna ansökan för allmänheten – vem som helst kan med andra ord söka posten. Ansökan öppnas "snarast möjligt" efter världscupsinledningen i Ruka, menar Kulmala.

Tidtabellen är ändå knepig. Tidigare menade den nuvarande chefstränaren Jylhä att han skulle ha velat se en ny tränare redan innan årsskiftet, men nu har han ändrat sig.

– Hoppas de publicerar namnet först efter OS. Det börjas alltid spekuleras en massa inom laget då det nya namnet blir klart, förklarar Jylhä.

Många har redan tackat nej

Enligt Jylhä stör det inte åkarna om media spekulerar om valet redan innan OS – vilket det redan har gjorts. Enligt olika uppgifter ska bland andra sprinttränaren Olli Ohtonen, Harri Kirvesniemi och Jarmo Riski tackat nej.

– Så länge det står klart vem som tar över senast under världscupshelgen i Lahtis så är jag nöjd, säger Jylhä.

– Då hinner vi tillsammans förbereda oss för FM-tävlingarna i Taivalkoski som går av stapeln i april i över en månad, tillägger han.

Enligt vissa spekulationer skulle Jylhä vara aktuell att ta över som ansvarig för OK:s toppidrottsenhet efter att Mika Kojonkoski lämnar posten efter vinter-OS. Men det ryktet skjuter Jylhä ner direkt.

– Utgångsläget är att jag inte är intresserad. Jag vill jobba med något mer praktiskt, säger Jylhä.

Källa: STT