Hoppa till huvudinnehåll

Tysklands regeringsbildning: Tvingas Schulz ge efter för den hårda pressen på socialdemokraterna?

Martin Schulz i en talarstol.
Tyhska SPD:s ordförande Martin Schulz upprepar att partiet inte tänker regeringsförhandla med Merkel, men kraven på att göra det ökar. Martin Schulz i en talarstol. Bild: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA Martin Schulz

I Tyskland är det fortfarande helt oklart hur man ska få ihop en ny regering. Blickarna riktas allt mer mot det socialdemokratiska partiet, där det mot partiledningens uttryckliga vilja höjs röster för att förhandla med Angela Merkel och Kristdemokraterna.

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier är absolut ingen vän av nyval, men om man inte får ihop en ny tysk regering så ligger det till slut på honom att bestämma om det ska bli nyval eller inte.

Efter de misslyckade sonderingarna mellan kristdemokrater, liberaler och gröna uppmanade Steinmeier därför genast alla berörda partier att axla sitt ansvar och diskutera vidare.

Upprepar sin vägran

Steinmeier riktade uppmaningen också till sin tidigare närmaste krets inom det socialdemokratiska partiet.

SPD-ledaren Martin Schulz har ändå å sin sida upprepat att man inte kommer att förhandla med Merkel.

– Vi står inte till förfogande för ett fortsatt samarbete i en regeringskoalition med kristdemokraterna. Vi räds inte ett nyval, konstaterade Schulz i måndags.

En hållning han i dag säkert tvingas försvara när han träffar president Steinmeier för att diskutera regeringsfrågan.

Intern kritik mot Schulz

Också i övrigt väcker Martin Schulz och partiledningens hållning allt mer kritik.

Bland annat inom den socialdemokratiska gruppen i förbundsdagen klagar man över att den stora oviljan att samarbeta med Merkel kan leda till ännu mer problem för partiet.

Efter det totalt misslyckade valet i september frågar sig också många socialdemokrater om det verkligen är nyval man vill ha. Med en liknande valkampanj riskerar man att tappa ännu fler väljare, heter det bland annat.

Efter partiets sämsta valresultat någonsin kan det också vara svårt att mobilisera gräsrötterna för en ny valkampanj.

En del tänker om

Kritiken verkar i vilket fall som helst redan ha fått en del av partiledningen att tänka i andra banor.

I stället för nyval talar nu vissa ledande socialdemokrater, som fraktionschefen Andrea Nahles och viceordföranden Thorsten Schäfer-Gümbel hellre om att Merkel borde bilda en minoritetsregering.

Med uttalanden som det här vill man förstås också få socialdemokraterna ur skottlinjen och skjuta över ansvaret för regeringsbildningen på den som egentligen bär på ansvaret, det vill säga förbundskansler Angela Merkel.

Tysklands Europapolitik lider

Men också utanför de egna leden ökar pressen på Martin Schulz och socialdemokraterna.

Tysklands EU-kommissionär Günther Oettinger kräver i en intervju för tidningen Der Spiegel att socialdemokraterna för att värna om tysk Europapolitik inte ska vägra att delta i ett regeringssamarbete.

Enligt Oettinger handlar det här om Tysklands handlingskraft i Europa och därför borde SPD ta sig en funderare om man inte skulle gå med i en regeringskoalition med kristdemokraterna i alla fall.

– Den långvariga regeringsbildningen försvagar Tysklands position i Bryssel, säger Oettinger.