Hoppa till huvudinnehåll

Esbo får nytt skyddshem nästa år: "Ett skyddshem på hemorten underlättar"

Streckgubbar illustrerar familjevåld.
Esbo får ett nytt skyddshem år 2018. Streckgubbar illustrerar familjevåld. Bild: Yle våld i familjen

I början av år 2018 ska ett nytt skyddshem grundas i Esbo. Hemmet ska tillsammans med tre andra skyddshem finansieras med en tilläggsfinansiering i statsbudgeten. Det nya hemmet underlättar läget i hela huvudstadsregionen.

Efter att Esbo stad 2012 beslöt att stänga Esbo skyddshem har staden inte haft ett skyddshem. Det här blir det nu ändring på.

I början av år 2018 öppnas ett nytt skyddshem med plats för sju personer.

Det ska underlätta läget i hela huvudstadsregionen.

– Esboklienterna har sökt sig till Helsingfors och Vanda och också till Borgå, Tammerfors och Lahtis. Så ett skyddshem på hemorten underlättar, säger Tiina Muukkonen, utvecklingschef vid Förbundet för mödra- och skyddshem.

Helsingfors–Tammerfors–Åbo

Muukkonen berättar att de allra flesta personer som är i behov av en skyddshemsplats finns i triangeln Helsingfors–Tammerfors–Åbo.

– I området finns omkring tusen personer som inte får plats på ett skyddshem. Här finns en stor brist på platser.

Hon säger att alla som behöver en plats på ett hem men inte får det, nog får plats någon annanstans. Men om avståndet blir för långt kan tröskeln bli väldigt hög att söka sig till ett skyddshem.

– Därför hoppas jag att verksamheten ska få fortsatt finansiering de kommande åren, säger Muukkonen.

Nytt tryggare finansieringssystem

Det är staten som finansierar skyddshemmen i Finland och Förbundet för mödra- och skyddshem som producerar tjänsten. Institutet för hälsa och välfärd (THL) koordinerar och delar ut pengar, berättar Muukkonen.

– Det förändrades 2015. Innan dess kom pengarna från kommunerna och penningautomatföreningen.

Hon berättar att det nya systemet är tryggare eftersom varken Förbundet för mödra- och skyddshem eller förbundets föreningar själva behöver stå för finansieringen.

Det nya skyddshemmet i Esbo grundas av föreningen Pääkaupungin turvakoti med THL:s välsignelse.

Staten har beslutat att bevilja en tilläggsfinansiering på fyra miljoner euro för skyddshemsverksamheten. Det räcker till fyra nya skyddshem.

De andra nya skyddshemmen grundas i Seinäjoki, Tammerfors och Tavastehus.