Hoppa till huvudinnehåll

Företagare protesterar mot den nya planen för västra åstranden i Borgå

Wilenius varv i vinterskrud
Enligt den återremitterade detaljplanen skulle en parkgång dras mellan stranden och Wilenius båtvarv. Wilenius varv i vinterskrud Bild: Yle / Peik Henrichson Borgå,detaljplan,detaljplanering,stränder,båtvarv,wilenius båtvarv

Det har uppstått nya förvecklingar i planeringen av västra åstranden i Borgå, och ärendet har återremitterats för ny beredning. Framför allt företagare opponerar sig nu mot detaljplanen för området.

I tisdags skulle stadsutvecklingsnämnden i Borgå godkänna den nya detaljplanen för västra åstranden, som även kallas stranden för kultur och fritid på västra åstranden.

Nämnden beslöt ändå återremittera ärendet för ny beredning med rösterna 9-2.

Ordförande Jarmo Grönman (Saml) säger att planen i sin helhet är bra men att en del detaljer ännu måste finslipas. Bland annat handlar det om Kokonvägens riktning och området kring Wilenius båtvarv.

– Företagarna måste kunna leva med den nya detaljplanen. Borgå stads uppgift är att erbjuda dem möjligheter att utvecklas, säger Grönman.

Slalombackens parkeringsplatser ett huvudbry

Vd Niklas Blomander på Kokon skidcentrum är rädd för att det blir svårt att hitta tillräckligt många parkeringsplatser kring slalombacken om den detaljplan som behandlades den här veckan inte ändras.

Niklas Blomander i skidbacken
Niklas Blomander har inte ännu öppnat slalombacken. Niklas Blomander i skidbacken Bild: Yle / Peik Henrichson porträtt,verkställande direktörer,företagare,kokon ski

– Enligt planen dras vägen genom vår nuvarande parkeringsplats, och det betyder att vi inte kommer kunna erbjuda alla kunder parkeringsplats under säsongstopparna, säger Blomander.

Hans förslag är att staden i så fall skulle erbjuda skidbacken motsvarande mängd parkeringsplatser på andra sidan vägen.

Farligt att parkera i backen

Niklas Blomander har redan tidigare försökt framföra det här förslaget till staden.

Samtidigt tycker han att det är svårt ta ställning till olika lösningar när den nu aktuella planen inte omfattar de närliggande områdena, till exempel området på andra sidan vägen där han själv föreslår en ny parkeringsplats.

Det betyder ju att vi i så fall får krympa ner vår verksamhet i stället för att utöka och göra nya investeringar― Niklas Blomander

– Vårt problem är att vi på skidcentrum helt enkelt inte har någon lämplig mark för att anlägga fler parkeringsplatser, säger Blomander. Att låta bilar parkera för nära backen kan vara farligt när skidåkarna kommer ner med hög hastighet.

Om planen förverkligas i sin nuvarande form klarar Kokon skidcentrum inte av att erbjuda parkering motsvarande behovet under ett normalt veckoslut.

– Det betyder ju att vi i så fall får krympa ner vår verksamhet i stället för att utöka och göra nya investeringar.

Kiosk med utsikt

Niklas Blomander tänder inte heller på förslaget att bygga en liten kiosk eller restaurang på sextio kvadratmeter uppe på berget med utsikt över backen och åstranden.

– Något sådant tänker jag inte bygga om den ska vara så liten, säger Blomander. Den skulle inte bli ekonomiskt lönsam.

Inte heller Max Nordlund på Wilenius båtvarv är nöjd med detaljplanen för området, men han vill inte i det här skedet uttala sig i offentligheten.

En enhetlig parkgång är planerad längs med åstranden och den skulle i så fall dras mellan stranden och de nuvarande varvsbyggnaderna.

Läs mera:

wilenius båtvarv på västra åstranden i borgå

Kokonbacken i Borgå kan få utsiktscafé – nu är planen för västra åstrandens strandområde klar

Hurdan verksamhet vill Borgå ha i samband med skyddade Wilenius varv? Det ska beslutsfattarna nu fundera på. En öppen idétävling för utvecklandet av området är aktuell våren 2018.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland