Hoppa till huvudinnehåll

Forskare: Stöld från arbetsplatser vanligare än vi tror

Työntekijä varastaa toimistotarvikkeita.
Små stölder är vanliga, men stölderna kan uppgå till tiotusentals euro. Työntekijä varastaa toimistotarvikkeita. Bild: Mårten Lampén / Yle Arbetsplats,stöld

Det är inte bara pennor och kopieringspapper som stjäls från arbetsplatser, det kan vara fråga om betydligt värdefullare saker.

Annukka Jokipii är professor vid Vasa universitet. Hon har samlat in personers erfarenheter och historier från arbetsplatsen.

Av materialet som Jokipii har fått framgår att värdet på de stulna varorna kan variera från under hundra euro till över 50 000 euro.

I två tredjedelar av fallen har det blivit en vana och stölderna har upprepats tiotals gånger.

Metoderna varierar

Stölderna sker på många olika sätt. Vissa har till exempel sålt företagets egendom som sin egen.

I Jokipiis forskning framkom också att arbetare har rest, ätit och festat på företagets bekostnad.

Det har också framkommit att man har stämplat sig på jobb på morgonen, regelbundet försvunnit under dagen, och stämplat ut sig från jobbet på kvällen igen.

Bara en bråkdel av fallen når polisen.

Vem som helst kan vara arbetsplatstjuv

Stöld från arbetsplatsen handlar ibland om bland annat spelberoende eller alkoholism. Det är ändå omöjligt att definiera en typisk arbetsplatstjuv.

Internationell forskning visar att män oftare blir fast för stöld än kvinnor. I Jokipiis material framkommer att män och kvinnor i lika hög grad stjäl från arbetsplatsen.

– Kanske kvinnor är listigare när de stjäl från jobbet, skrattar Jokipii.

Det syns inte heller en skillnad i arbetstagarens position på arbetsplatsen. Både chefer och arbetare stjäl, skillnaden är storleken på stölderna. Chefer har möjlighet att begå ekonomiskt större brott.

Det talas inte om stöld från arbetsplatsen

Hittills har Jokipii fått ungefär hundra anonyma och konfidentiella historier och erfarenheter. Av dem är ungefär hälften fall där stölden gjorts i grupp på tre eller fler personer.

I två tredjedelar av fallen har det blivit en vana och stölderna har upprepats tiotals gånger.

Jokipii undrar hur det är möjligt att ingenting händer trots att det kommit in anmälningar om stöld på arbetsplatsen.

– I en del av fallen får den skyldige sparken eller byter arbetsplats. Men i så gott som hälften av fallen leder stölden inte till något, säger hon.

Ursprunglig artikel: Harri Palmolahti /Yle Uutiset

Läs också