Hoppa till huvudinnehåll

Korsholm kan sälja eftislokal i Solf – föräldraförening tar inte över

Skolväska och elev i skolbänken.
Skolväska och elev i skolbänken. Bild: Yle/Carmela Walder Borgå,Skolbarn,Pulpet,klassrum,ryggsäckar

Föreningen Hem och Skola i Solf i Korsholm väljer i det här skedet att inte försöka starta eftermiddagsverksamhet för byns skolbarn i egen regi. Vid kommunen ser man ingen orsak till oro, ett avtal med Folkhälsan gäller tillsvidare.

- Vi kom helt enkelt fram till att det är en för stor grej att ta sig an för oss som är en förening med styrelsemedlemmar som byts ut med jämna mellanrum och så vidare, det här är ju verksamhet som behöver kontinuitet, säger Hanna Svarvars som är ordförande för Solf Hem och Skola.

Beslutet var man rätt eniga kring under ett möte mellan föreningsaktiva och föräldrar på onsdagskvällen. Tidigare i höstas ville föreningen utreda om man kunde hitta krafter i de egna leden som skulle driva eftermiddagsverksamheten, helst i skolans utrymmen.

Hanna Svarvars, ordförande för Solf Hem och skola.
Hanna Svarvars. Hanna Svarvars, ordförande för Solf Hem och skola. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist hanna svarvars

- Vi tycker fortfarande att det allra bästa vore om barnen efter skoldagens slut fick fortsätta vistas i skolans utrymmen, och gärna också att det är samma personal som tar hand om barnen hela dagen, säger Svarvars.

Ingen orsak till oro

Vid Korsholms kommun säger bildningsdirektör Denice Vesterback att Hem och Skola hade varit välkomna med ett eget förslag om eftermiddagsverksamhet.

- Vi har eftisverksamhet på andra håll i kommunen som drivs av föräldraföreningar, så det är något som vi har sett att kan fungera, säger Vesterback.

Vesterback poängterar ändå att kommunen för Solfbarnens del har ett avtal om eftermiddagsverksamhet med Folkhälsan, och det avtalet är man nöjda med. Avtalet gäller tillsvidare.

Parallella verksamheter vore också möjligt enligt Vesterback, men i dagsläget ser det alltså ut som om Folkhälsan förblir enda aktör på eftisfronten i Solf.

Denice Vesterback, bildningsdirektör i Korsholm.
Denice Vesterback. Denice Vesterback, bildningsdirektör i Korsholm. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Korsholm,denice vesterback

Än så länge kan Folkhälsan även fortsätta bedriva verksamheten i fastigheten där den organiseras idag, den såkallade gamla kommungården. En försäljning av byggnaden har diskuterats, men enligt Vesterback är inga beslut fattade.

- Skulle vi komma fram till att vi vill sälja byggnaden så kan Folkhälsan försöka hitta andra utrymmen, eller så kan vi hjälpa dem att hitta nya lokaler.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten