Hoppa till huvudinnehåll

Norska Rukaraketen chockar rivalerna: ”Hade haft problem att hänga med på skoter”

Johannes Hösflot Klaebo.
Johannes Hösflot Kläbo saktade ner på upploppet, men vann ändå klart. Johannes Hösflot Klaebo. Bild: EPA Johannes Høsflot Klæbo

Absolut ingen kunde stoppa Johannes Hösflot Kläbo i Ruka. Norrmannen krossade allt motstånd – och imponerade stort på norska tränaren. ”Man blir ju nästan skrämd av det här.”

Hela fjolårets topptrio i Rukasprinten fanns på startstrecket när finalen skulle avgöras i dag. Skulle någon kunna utmana Pål Golberg, Calle Halfvarsson och Johannes Hösflot Kläbo?

Efter finalen var det på sin plats med en korrigering: Vem ska kunna slå Kläbo?

Den klassiska sprinten i Ruka passade Kläbo – och som han trivdes. Han åkte ifrån alla andra direkt.

– Kläbo är riktigt imponerande. Han utklassar oss allihop, det är inte mycket mer att säga än det. Han är grym. Det var ju inget snack om saken. Jag tror att jag hade haft problem att hänga med om jag hade åkt med en skoter i dag, säger Halfvarsson enligt Sportbladet.

Johannes Hösflot Klaebo.
Pål Golberg, Johannes Hösflot Kläbo och Calle Halfvarsson tog pallplatserna. Johannes Hösflot Klaebo. Bild: EPA Johannes Høsflot Klæbo

"Ödelägger sporten"

Enligt huvudpersonen själv var det inte ens meningen att göra så här.

– Jag blev lite chockerad. Jag ville ta kontroll över loppet, men sedan fick jag höra att jag ledde med flera sekunder. Då tänkte jag att det fick bära eller brista. Jag gav allt jag hade, säger han till VG.

– Jag är chockad över luckan. Jag hade inte trott på det.

Hans lagkamrat Emil Iversen var imponerad.

– Det är sjukt. Han ödelägger sporten.

"Tog de andra på sängen"

Kläbos insats skakade om Ruka. OS-säsongen fick en remarkabel start.

– Jag gjorde min grej. Det blev som det blev, säger vinnaren till NRK.

Det norska landslagets sprinttränare Arild Monsen var också tagen av 21-åringens framfart.

– Man blir ju nästan skrämd av det här. Jag trodde inte det gick att vara så här överlägsen. Han tog de andra på sängen.

Stina Nilsson.
Stina Nilsson inledde världscupen starkt. Stina Nilsson. Bild: EPA Stina Nilsson

Nilsson tyckte det var kul

På damsidan var det betydligt jämnare, men precis som för ett år sedan var det svenskt i topp. Stina Nilsson spurtade bäst och vann finalen.

– Jag var trygg med att det skulle gå bra bara jag fick upp farten på skidorna. Det kändes bra i heaten. Det var kul i dag, säger hon till Yle Sporten.

Nilsson var bara 19:e i kvalet, men då hade hon problem att hitta rätt skidor. Det var ett öde som framför allt drabbade norskorna. Norges stjärnor åkte ut direkt.

– De kan nog bättre än så där. Det blir många fajter mot dem i år, säger Nilsson.