Hoppa till huvudinnehåll

Patrik Sjöberg går åt svenska friidrottsförbundet – "Tyvärr blev jag inte förvånad"

Patrik Sjöberg poserar inför en galapremiär.
Patrik Sjöberg sågar förbundet. Patrik Sjöberg poserar inför en galapremiär. Bild: Eero Hannukainen / IBL Bildbyrå / All Over Press Patrik Sjöberg

Friidrottaren Moa Hjelmer gick på torsdagen ut med att hon ska ha blivit våldtagen av en landslagskollega i samband med Sverigekampen år 2011. Den tidigare höjdhopparen Patrik Sjöberg tycker att friidrottsförbundet på många fronter är alldeles för passivt. Jag figurerade ut vem det var på en halvtimme, ni måste ju också veta vem det är, sade Sjöberg.

Den tidigare höjdhopparen Patrik Sjöberg och friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson diskuterade de uppmärksammade uppgifterna i SVT:s morgonsoffa.

Sjöberg var inte alls på belåtet humör. Han var en stor friidrottsstjärna i Sverige på 1980-talet och första halvan av 1990-talet.

– Tyvärr blev jag inte förvånad. Jag kan garantera att det finns andra tjejer som har liknande historier.

– Jag trodde att det blivit bättre. Uppenbarligen har det inte blivit det. Jag har sett fruktansvärda saker.

"Killar och tjejer som aldrig dricker"

Sverigekampen har ofta varit veckoslutet som avslutat friidrottssäsongen.

– Det är killar och tjejer som aldrig dricker. Då säsongen är över finns det alltid en anledning till att dricka. Det är ingen ursäkt utan det är förbundets ansvar att se till att inget sådant händer.

Olsson menade att mycket har utvecklats åt ett bättre håll under de 30 år som gått sedan Sjöbergs bästa friidrottsdagar.

– Vi har en bättre kultur idag.

Rekommenderar polisanmälan

Representanter för friidrottsförbundet träffade Hjelmer på torsdagskvällen.

– Jag träffade henne igår kväll. Nu går vi vidare i diskussionerna om nästa steg i processen, sade Olsson.

– Vår rekommendation till Moa, och som vi överväger, är att göra en polisanmälan.

Mora Hjelmer firar omsvept av den svenska flaggan.
Mora Hjelmer firar omsvept av den svenska flaggan. Mora Hjelmer firar omsvept av den svenska flaggan. Bild: imago sportfotodienst/ All Over Press Moa Hjelmer

Förbundet säger sig inte veta vem det är som Hjelmer anklagar.

– Vi vill ta reda på vem det är. Igår lade vi all fokus på att ta kontakt med Moa. Det tycker jag är respektfullt, det är hon som är offret, sade Olsson.

Därefter gick Sjöberg till attack mot Olsson.

– Du säger respekt, respekt för vem? Ni kommer inte att göra någon utredning. Det låter helt sjukt. Som förälder måste jag ju överväga om jag kan skicka mina barn till friidrotten. Eftersom ni tycker att det här inte ligger på ert bord.

– Ni borde absolut tillsätta en utredning. Jag figurerade ut vem det var på en halvtimme, ni måste ju också veta vem det är. Jobbar han med friidrott, ska han få jobba med friidrott?

Steg två

Olsson underströk att processen går vidare.

– I steg två går vi vidare: vi säger att vi vill göra en polisanmälan tillsammans med Hjelmer. Vi kommer att tillsätta en extern utredning för att förstå vad som har hänt och om det finns ett mönster i svensk friidrott.

Sjöberg gav inte mycket för det förebyggande arbetet.

– Man har handlingsplaner. Ni står ändå helt handfallna, ni har ingen aning om hur man tar tag i sådant här.

Stefan Olsson föreläser.
Stefan Olsson är generalsekreterare. Stefan Olsson föreläser. Bild: Magnus Liljegren/Stella Pictures/All Over Press Stefan Olsson