Hoppa till huvudinnehåll

Politisk skandal hotar fälla Irlands regering strax före viktigt EU-toppmöte

Anti-brexitaffisch i Newry i Irland.
Irland och EU försöker hålla gränsen mot Nordirland så öppen som möjligt. Anti-brexitaffisch i Newry i Irland. Bild: EPA/AIDAN CRAWLEY Irland,Brexit,gräns

Irlands regering hotas av kollaps just innan det ska hållas ett EU-toppmöte som är av stor vikt för landets framtid.

Den styrande minoritetsregeringens stödparti gav på fredagen regeringen ett ultimatum som regeringen inte gick med på.

Därmed hotar regeringen falla i en förtroendeomröstning nästa vecka vilket troligen leder till nyval i december eller januari.

Regeringskoalitionen leds av det kristdemokratiska partiet Fine Gael under ledning av premiärminister (på irländska Taoiseach) Leo Varadkar.

Irlands premiärminister Leo Varadkar.
Leo Varadkar. Irlands premiärminister Leo Varadkar. Bild: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA Irland,Leo Varadkar,Irlands regeringschef

Eftersom koalitionen inte har majoritet i det irländska parlamentet är regeringen beroende av oppositionens stöd, och har sedan tre år ett stödavtal med center-högerpartiet Fianna Fáil.

Det avtalet föll på fredagen då Fianna Fáil lämnade in sitt ultimatum.

Biträdande premiärministern i politisk skandal

Fianna Fáil kräver att biträdande premiärministern (på irländska Tánaiste) Frances Fitzgerald ska avgå på grund av hennes delaktighet i en politisk skandal.

Fitzgerald beskylls för att som tidigare justitieminister ha undvikit att skydda en polisman som avslöjade korruption inom den irländska poliskåren.

Irlands biträdande premiärminister Frances Fitzgerald.
Frances Fitzgerald. Irlands biträdande premiärminister Frances Fitzgerald. Bild: EPA/JULIEN WARNAND Irland,Frances Fitzgerald

Regeringen förkastade kravet på Fitzgeralds avgång på fredagen och står därmed inför misstroende i parlamentet nästa vecka.

Irland i fokus på EU-toppmöte

Den politiska krisen kommer bara några veckor innan EU ska hålla ett toppmöte där Irland spelar en central roll.

Toppmötet ska bedöma huruvida de förberedande brexitförhandlingarna med Storbritannien framskridit så mycket att förhandlingarna kan föras till nästa nivå och starta på allvar.

Den irländska regeringens åsikt väntas vara avgörande för toppmötets beslut och en regeringskris hotar nu skapa oreda i processen.

Irland vill ha öppen gräns

Ett av EU:s krav är att Storbritannien presenterar en plan för hur landets 500 kilometer långa gräns mot Irland ska skötas efter brexit. Det blir Storbritanniens enda landgräns mot EU.

För närvarande finns det inga gränskontroller mellan det brittiska Nordirland och republiken Irland.

Irland vill ha en så öppen gräns som möjligt för att undvika ekonomiska problem speciellt i gränsområdet och har hittills fått EU:s stöd i sina krav.

Gränsen mellan Irland och Nordirland.
Gränsen mellan Irland och Nordirland märks närmast på skyltningen. Gränsen mellan Irland och Nordirland. Bild: EPA/AIDAN CRAWLEY Irland,Nordirland,gräns

Storbritannien har inte uttalat någon klar åsikt i gränsfrågan, men regeringen har sagt att Storbritanniens integritet inte får hotas.

En öppen gräns skulle göra det fritt fram för EU-medborgare att ta sig in i Storbritannien.

Det skulle strida mot ett av de centrala argumenten för brexit och är därför något som ogillas av regeringen i London.

Läs mera:

Muralmålning i Belfast.

Brexit kan riva upp gamla sår i Nordirland

En klar majoritet av nordirländarna röstade för att stanna i EU i folkomröstningen i somras. Det finns en viss oro om att den långa konflikten kan blossa upp igen om Storbritannien lämnar EU. Det som verkar oroa mest är ändå vad som händer med landgränsen till Irland.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes