Hoppa till huvudinnehåll

Svenska Akademien bryter med sexanklagade "kulturprofilen"

Svenska Akademien har sina lokaler i Börshuset i Gamla stan i Stockholm
Börshuset i Stockholm där Svenska Akademien har sina lokaler. Svenska Akademien har sina lokaler i Börshuset i Gamla stan i Stockholm Bild: imago/imagebroker/ All Over Press Svenska Akademien

Svenska Akademien har beslutat avbryta samarbetet med en man som anklagas för sexuella övergrepp mot en mängd kvinnor. Mannen, som i offentligheten bara kallas "kulturprofilen", uppges ha en central post i svenskt kulturliv och starka band till Svenska Akademien.

På torsdagskvällen samlades Svenska Akademien till ett krismöte. Vid pressträffen efteråt berättade Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius att all kontakt med "kulturprofilen" upphör.

All finansiering av mannens verksamhet avbryts också. "Kulturprofilen" har fått ett årligt stöd på 126 000 kronor till sin kulturscen, och han har också haft i uppdrag att sköta Akademiens lägenhet i Paris.

Aderton kvinnor avslöjade nyligen i Dagens Nyheter att de utsatts för sexuella trakasserier, övergrepp och regelrätta våldtäkter av mannen. Övergreppen ska ha ägt rum åren 1996 till 2017. Ibland skedde de i lägenheter som Akademien äger.

Flera av kvinnorna säger att mannen hotade förstöra deras karriär om de berättade om vad han gjort.

Kunglig orden kan återtas

Vid pressträffen kunde Sara Danius avslöja hittills okända uppgifter inifrån akademikretsarna om "kulturprofilens" beteende.

Ledamöter, ledamöters döttrar, ledamöters hustrur och personal i Svenska Akademiens kansli har utsatts för oönskad intimitet eller opassande behandling av vederbörande, uppgav Danius.

"Kulturprofilen" har vad som kallas en "nära relation" till en av Svenska Akademiens ledamöter. Vid torsdagens möte beslöt Akademien att gå igenom sitt tidigare samröre med mannen. Det ska undersökas om han haft något inflytande på utdelningen av priser och stipendier, och även om han i övrigt påverkat Akademiens arbete.

Sveriges kulturminister, miljöpartisten Alice Bah Kuhnke, vill dessutom frånta mannen den medalj han fått för sin verksamhet. Medaljen är en kunglig orden, men han blev tilldelad den av kulturministern.

"Jag ska undersöka om det går att ta tillbaka den", skriver Bah Kuhnke på Instagram.
Skip Instagram post

View this post on Instagram

Igår hos Malou i @tv4 tillsammans med skådespelaren Helena Bergström. Vi talade om #tystnadtagning #metoo och jag fick frågan om det som avslöjats i @dagens_nyheter, att en så kallad "kulturprofil", i kraft av sin makt och status, begått grova övergrepp under lång tid. Att han dessutom tilldelats en kunglig medalj för sina insatser 2015, som jag delade ut (det är sådant kulturministrar gör mellan varven), och som förstås ytterligare stärkte hans status, är ytterst (!) obehagligt. Kan en medalj dras tillbaka undrade Malou? Jag sa som det var, att det hela är fruktansvärt och att det första jag satte igång under gårdagen, efter att ha läst om mannen, var att undersöka om den kan tas tillbaka. Det skulle symboliskt svida i den förbannade ytligheten. Samtidigt, såren hos alla hans offer är djupa och för evigt. Äcklet (JAG känner) vet inga gränser. #metoo #svpol Syntolkning: i tevestudion igår tillsammans med Helena Bergström och @maloueftertio.

A post shared by Alice Bah Kuhnke (@alicebahkuhnke) on


Källor: SVT, SR

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje