Hoppa till huvudinnehåll

Syrisk opposition går enad till fredssamtal – kräver fortfarande Assads avgång

Företrädare för syriska oppositionsgrupper samlade till ett möte i Saudiarabiens huvudstad Riyadh.
Representanter för syriska oppositionsgrupper, bland dem taleskvinnan Bassma Kodmani, är samlade i Saudiarabiens huvudstad Riyad. Företrädare för syriska oppositionsgrupper samlade till ett möte i Saudiarabiens huvudstad Riyadh. Bild: AFP / Lehtikuva Saudiarabien,Riyadh,Syrien,opposition

Den splittrade oppositionen i Syrien har kommit överens om att skicka en gemensam delegation till fredssamtal i Genève. Oppositionen och regeringen kommer att mötas kring FN:s förhandlingsbord nästa vecka.

Den syriska oppositionen, totalt ungefär 140 personer, är just nu samlade i Saudiarabiens huvudstad Riyad.

Det har spekulerats om att oppositionen skulle tona ned kraven på att president Bashar al-Assad avgår, men den håller fortfarande fast vid att Assad måste lämna sin post.

Oppositionen hävdar att en förändring inte kan ske i Syrien utan att presidenten och hans närmaste män lämnar över makten.

Bashar al-Assad
Oppositionen kräver fortfarande att president Bashar al-Assad avgår. Bashar al-Assad Bild: EPA / Sana al assad

Redo att inleda fredssamtal

Deltagarna vid mötet har valt ut 50 medlemmar till en förhandlingskommitté för fredssamtalen i Genève.

- Den syriska oppositionen är redo att inleda seriösa direkta samtal om en politisk övergångsprocess och har en enad vision för Syriens framtid, säger oppositionens talesman Ahmad Ramadan till nyhetsbyrån Reuters.

Oppositionen stöder en FN-ledd process där Syrien skulle genomgå en “radikal politisk övergångsprocess” från ett auktoritärt system till en demokrati med fria val.

Den vill att förhandlingarna ska vara direkta och utan förhandsvillkor som baserar sig på tidigare resolutioner från FN:s säkerhetsråd.

Den sönderbombade syriska staden Homs
Kriget i Syrien har pågått i över sex år. Den sönderbombade syriska staden Homs Bild: EPA Syrien,Homs

Oppositionen stöder en återuppbyggnad av armén och att man bevarar de statliga institutionerna men kräver att de som är ansvariga för krigsbrott ställs inför rätta.

Kriget i Syrien är inne på sitt sjunde år. Hundratusentals människor har dödats och över 11 miljoner människor har tvingats fly sina hem.

Källa: Reuters

Läs också