Hoppa till huvudinnehåll

Tyska socialdemokraterna redo att förhandla med Merkel

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier diskuterade med SPD:S ordförande Martin Schulz den 23 november 2017.
SPD:s ordförande Martin Schulz diskuterade med Tysklands president Frank-Walter Steinmeier på torsdagen. Tysklands president Frank-Walter Steinmeier diskuterade med SPD:S ordförande Martin Schulz den 23 november 2017. Bild: EPA-EFE/JESCO DENZEL Martin Schulz,Tyskland,Frank-Walter Steinmeier

Det verkar röra på sig i de svåra tyska regeringsförhandlingarna. Enligt nya uppgifter är socialdemokraterna redo att inleda samtal med Angela Merkels kristdemokrater.

Tidigare har socialdemokraterna vägrat fortsätta sitta i regeringen med Merkel, det här efter den svidande förlusten i senaste valet. Men nu verkar partiordförande Martin Schulz ha ändrat sig.

- Schulz diskuterade i går läget med president Frank-Walter Steinmeier och efter det diskuterade SPD sedan det här internt i flera timmar, säger Johnny Sjöblom, som är Yles medarbetare i Tyskland.

Nu signalerar SPD åtminstone utåt att partiet är villigt att diskutera med kristdemokraterna. Enligt Sjöblom är det ändå oklart om de diskussionerna faktiskt skulle utmynna i regeringsförhandlingar.

"Partimedlemmarna har sista ordet"

Schulz bekräftade under fredagen att han i början av veckan kommer att diskutera regeringsfrågan under ledning av president Frank-Walter Steinmeier.

I diskussionen deltar också förbundskansler Angela Merkel och de bayerska kristdemokraternas ordförande Horst Seehofer.

I samband med en presskonferens under fredagen konstaterade Schulz också att det inte finns någon automatik i processen – det att man nu är villig att diskutera betyder alltså inte automatiskt att man skulle gå med i en regering.

– Det sista ordet i frågan har partifolket. Om vi i diskussionerna kommer så långt att det handlar om en regeringsmedverkan kommer partimedlemmarna att få rösta om saken, konstaterade Schulz.

Att gå med i Merkels regering år 2013 var också något som slutligen slogs fast genom en omrösting bland partimedlemmarna.

De gröna skulle agera tillfällig förstärkning

För tillfället diskuteras ändå inte endast ett regeringssamarbete mellan kristdemokrater och socialdemokrater.

Det har också kastats fram förslag om att man kunde utvidga regeringen med de gröna.

- Det skulle betyda att man har en väldigt bred bas i förbundsdagen och man har en grymt stabil regering, men det skulle enligt förespråkarna vara frågan om en tillfällig lösning på ett eller två år - inte hela regeringsperioden, säger Sjöblom.

Från grönt håll har man ändå inte visat något större intresse för den här möjliga regeringskoalitionen.

Anton Hofreiter och Katrin Goering-Eckardt från det tyska gröna partiet.
Anton Hofreiter och Katrin Goering-Eckardt från det gröna partiet diskuterar med kristdemokraternas Angela Merkel. Anton Hofreiter och Katrin Goering-Eckardt från det tyska gröna partiet. Bild: CLEMENS BILAN Die Grünen – Die grüne Alternative

Gav efter för pressen

Partiledaren Martin Schulz har stått under enorm press. Kritiken mot hans uttalande om att han absolut inte tänker förhandla med kristdemokraterna har blivit allt hårdare under veckan som gått. Kritiken har kommit både utifrån och inom partiet.

- Det är nog säkert den här pressen som fått Schulz och den närmaste partiledningen att tänka om. SPD gjorde ett grymt dåligt val i september och de har mycket att förlora på ett nyval men egentligen ingenting att förlora på att diskutera med kristdemokraterna och Merkel, säger Sjöblom.